Yargıtay, Aziz Yıldırım’ın da yargılandığı şike davasında beraat kararını usulden bozdu: Fenerbahçe’den ilk açıklama!

Yayın tarihi: 2 Ocak 2020 Perşembe 6:19 pm - Güncelleme: 3 Ocak 2020 Cuma 12:46 am

Yargıtay, Futbolda şike davasında, aralarında eski Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu 36 sanık hakkında verilen beraatleri usulden bozdu. Sanıklar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanacak. Usulden bozma kararı doğrultusunda sanıklara ‘şike’ ve ‘örgüt kurma’ iddiaları yöneltilmeyecek. Davayla ilgili Fenerbahçeli yönetici Fethi Pekin açıklama yaptı.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin futbolda şike davasına dair kararlarını usulden bozdu. Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu sanıklar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanacak.

“Beraat kararı bozuldu ama bu usulen bir yargılama olacak”

NTV muhabiri Gökhan Gerçek, usulden bozma kararıyla ilgili şu bilgiyi verdi:

“Beraat kararı bozuldu ama bu usulen bir yargılama olacak. Esastan bozmadı, beraat kararını onadı ama bazı usul eksiklikleri tespit etti. Dosyası ayrılan sanıklarla birlikte yargılanmama vurgusu yaparak usulden bozdu. Çok sayıda firari sanık vardı. O dosyaların ayrılarak bu sanıklarla ilgili hüküm kurulabileceğini tespit etti. Yargılama yeniden yapılacak ama, örgüt kurmak ve şike iddiaları yöneltilmeyecek. Esasa ilişkin işlem yapılmayacak. Yerel mahkeme beraat hükmünü yeni yargılama doğrultusunda tekrar kurarak Yargıtay’a gönderecek.”

FENERBAHÇE’DEN AÇIKLAMA

Fenerbahçe Kulübü Hukuk İşlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Pekin, şike davasına ilişkin Yargıtay kararı hakkında, “Bir kısım haber ve paylaşımlar, eski başkanımız Aziz Yıldırım hakkında verilen beraat kararının bozulmuş olabileceği ve yeniden yargılama yapılacağı olasılığını dillendirmekte ve sanki esasa ilişkin bir bozma ilamı varmış izlenimi uyandırmaya çalışmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

Fethi Pekin, sarı-lacivertli kulübün internet sitesine yaptığı açıklamada, Yargıtay’ın kararıyla ilgili çıkan haberlere dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Bahsi geçen bu haber ve paylaşımların bir kısmı, bozma kararının usule ilişkin olduğu ve şekli bir eksiklik sebebiyle tesis edildiği yönünde olup, dosyadaki usule ilişkin eksiklikler, yeniden yargılama sürecindeki tefrik gerekliliği ve bu kapsamda usule ilişkin bir bozma beklentisi içinde olduğumuz zaten çeşitli mecralarda daha evvel de dile getirdiğimiz bir husustu. Bununla birlikte, camiamıza zarar vermeye, ortalığı karıştırmaya ve gündem yaratmaya meyilli bir kısım haber ve paylaşımlar eski başkanımız Aziz Yıldırım hakkında verilen beraat kararının bozulmuş olabileceği ve yeniden yargılama yapılacağı olasılığını dillendirmekte ve sanki esasa ilişkin bir bozma ilamı varmış izlenimi uyandırmaya çalışmaktadırlar.”

Yargıtay’dan henüz resmi bir açıklama almadıklarını aktaran Pekin, “Yargıtay tarafından resmi internet sitesine veya UYAP’a yüklenmiş ve gerekçe içeren bir ilam metni yoktur. Hal böyle iken, olasılıklar ve asılsız birtakım iddialardan hareketle yorumda bulunulması, hem hukuk güvenliğine hem de Fenerbahçe camiasına zarar vermektedir. Dolayısıyla, resmi merciler tarafından gerekli prosedür ve işlemler tamamlanarak Yargıtay ilamı paylaşılmadan, haber kanallarında ve sosyal medyada paylaşılan yorum ve iddialara itibar edilmemesini önemle rica ederiz” ifadelerini kullandı.

Fethi Pekin, açıklamasında son olarak “3 Temmuz davasının, hain FETÖ saldırısına karşı dimdik ayakta durarak FETÖ’ye karşı direnişin ilk kıvılcımını yakan Fenerbahçe’mizin kırmızı çizgisi olduğunu ve davanın sonuna kadar takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtiriz” değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

Futbolda şike davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 2015 yılında aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu 36 sanığın “şike” ve “örgüt” suçundan beraatine karar vermişti. Heyet, sanık Aziz Yıldırım’a “örgüt kurmak” suçundan verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasını iptal ederek, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle Yıldırırım’ın beraatine hükmetmişti.

Mahkeme heyeti, sanık Yıldırım hakkında Fenerbahçe’nin 2010-2011 sezonunda İBB, Karabük, Ankaragücü ve Sivasspor ile yaptığı maçlarda “şike”, Trabzonspor-Bursaspor, Eskişehir-Trabzonspor ve Trabzonspor-İBB maçlarında ise “teşvik primi” suçlarından verilen 3 yıl 9 aylık hapis cezası ve 1 milyon 312 bin 500 liralık adli para cezasının iptaline karar vererek, bu suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle Yıldırım’ın beraatine karar vermişti.

‘Futbolda şike’ sürecini firari FETÖ’cü Zekeriya Öz başlatmıştı

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile spor dünyasında tanımış çok sayıda kişinin adının karıştığı, 3 Temmuz 2011’de başlayan “Futbolda şike” soruşturması, dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı FETÖ firarisi Zekeriya Öz’ün talimatıyla başlatılmıştı. Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig’de 2010-2011 sezonundaki birçok maçta şike ve teşvik faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, bunun için organize suç örgütü kurulduğu iddia edilmişti.

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile spor dünyasında tanımış çok sayıda kişi 3 Temmuz 2011’de başlatılan “Futbolda şike” soruşturmasıyla gözaltına alınmıştı. Yıldırım, 2 Temmuz 2012’de çıkarıldığı mahkeme tarafından “Spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi’nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği” gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası cezasına çarptırılmış, diğer bazı sanıklar da şike suçundan mahkumiyet almıştı.Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi, İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesinin 85 sanıkla ilgili verdiği kararın temyiz incelemesini 17 Ocak 2014’te tamamlayarak Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Olgun Peker hakkında verilen cezaları onarken, diğer sanıklarla ilgili de onama, bozma ve düşme kararları almıştı.

Aziz Yıldırım, özel yetkili savcılık ve mahkemelerin kaldırılması, “Futbolda şike” operasyon, soruşturma ve kovuşturmasını yürüten dönemin polis yetkilileri, savcı ve hakimlerine yönelik Paralel Devlet Yapılanması iddiaları nedeniyle yeni soruşturmalar açılması gerekçeleriyle kendisi ve kulübüne kumpas kurulduğunu iddia ederek İstanbul 18’inci Ağır Ceza Mahkemesine, 21 Nisan 2014’te yeniden yargılanma ve infazının ertelenmesi talebiyle başvurmuştu.

Yeniden yargılama yapan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 36 sanığın “Futbolda şike” davasında beraatine karar vermişti.

Kumpas iddiası ile yargılanıyorlar

Beraat eden Aziz Yıldırım’ın şikayetiyle FETÖ adına hareket ettikleri ve yargılanan kişilere kumpas kurdukları iddiasıyla dönemin sorumluları hakkında yeni bir soruşturma başlatılmıştı. Yeni atamalarla kadrosu değişen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı “Şikede kumpas” soruşturması kapsamında, 23 Nisan 2016’da 12 kişi tutuklandı, aralarında eski Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın da olduğu bazı kişiler hakkında da yakalama kararı çıkarıldı. FETÖ’nün “Futbolda şike” soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla 15’i tutuklu 107 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.