Ayşegül için ‘meşru müdafaa’ denilmişti! Melek İpek’e destek geldi: Umarım serbest bırakılır

Yayın tarihi: 13 Ocak 2021 Çarşamba 10:47 am - Güncelleme: 13 Ocak 2021 Çarşamba 10:47 am

Kendisine bıçakla saldıran Muahhamet Ali E.’nin ölümüne neden olan ve yargılandığı davada beraat eden Ayşegül E.’nin avukatı geçtiğimiz gün işkenceye maruz kaldığı için eşini öldüren Melek’e ilişkin konuştu. Avukat Merve Kır, “Umarım Melek için de adalet tecelli eder” dedi.

7 yıl önce Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde yaşayan Ayşegül E., kendisine şiddet uygulayarak bıçakla saldıran eşi Muhammet Ali E.’yi boğazını sıkarak öldürdü. 24 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Ayşegül E., meşru savunma ve zorunluluk hali gerekçesiyle tutuksuz olarak yargılandı.

2015’te sonuçlanan davada Ayşegül E., mecbur bırakılarak genç yaşta evlendiğini, 18 yıl içinde çok şiddet gördüğünü anlattı. Olay günü ise eve alkollü gelen eşinin kendisine şiddet uyguladığını anlatan Ayşegül E., bıçakla kendisine saldıran eşinin elinden düşen bıçağı almak isterken yaşanan itişme sırasında kendisini korumak amaçlı boğazını sıkarak koltuğa ittiğini ve bir süre sonra hareketsiz kaldığını anlattı.

MEŞRU MÜDAFAA GEREKÇESİYLE BERAAT

Mahkeme heyeti, meşru savunmada sınırın aşılmasının mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri geldiğine hükmederek Ayşegül E.’ye ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti. Gerekçeli kararda ise ‘yaşam hakkı’ detayı dikkat çekerken, “Somut olayda bir saldırının bulunmaması, saldırının haksız olması, saldırının yaşam hakkına yönelik olması, saldırı ile savunmanın eş zamanlı bulunması, sanığın eylemini kendisine ve çocuklarına karşı yöneltilen şiddetin ve ölüm tehdidini oluşturan maktulün sözleriyle heyecan, korku ve telaştan kaynaklanan güdü ile savunma sınırını zorlayarak geçekleştirdiği anlaşıldığından sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekmiştir” denildi. Yargıtay ise 10 Nisan 2018’de verdiği kararda, sanığın suçunu meşru müdafaa şartları altında gerçekleştirdiği anlaşıldığından beraat kararını onadı.

“UMARIM MELEK DE SERBEST BIRAKILIR”

O günleri bir daha hatırlamamak ve çocuklarının etkilenmemesi için yeni bir açıklama yapmak istemeyen Ayşegül E., Antalya’da işkence gördüğü 12 yıllık eşi Ramazan İpek’i öldüren Melek İpek’in durumuna çok üzüldüğünü ve serbest bırakılmasını umduğunu söyledi.

“UMUYORUZ Kİ MELEK İPEK İÇİN DE ADALET TECELLİ EDER”

Kadına yönelik şiddet davalarına müdahil olan avukat Merve Kır da, geçtiğimiz günlerde kendisine işkence uygulayan eşini öldüren Melek İpek’in davasının Ayşegül E.’nin davasına benzettiğini söyledi. Ayşegül E.’nin de yıllarca eşinden şiddet gördüğünü hatırlatan Kır, “Umuyoruz ki Melek İpek için de adalet çok hızlı bir şekilde tecelli eder” dedi.

Kır, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Olay günü eve yine alkollü gelerek çocuklarına ve kendisine çok ciddi şiddet uygulamıştı. Onu ve çocuklarını öldüreceğini söyleyerek odaya tüfek veya bıçak almaya gitmişti. Çocuklarını sakladığı için sadece Ayşegül Hanım ortadaydı. Ayşegül Hanım’a saldırmıştı bıçakla. Ayşegül Hanım da kendisini korumak için onu itmiş ve boğazını sıkmıştı. Burada tabi ki öldürme kastı yoktu. Bir kadının kendini koruma çabası vardı. Zonguldak Ağır Ceza Mahkemesi çok isabetli ve hepimizin içini rahat ettiren bir karar verdi. Bu karar Ayşegül Hanım’a ceza verilmesine yer olmadığına dair karardı. Bu kararın gerekçesi ise yapılan eylemin meşru savunmada sınırın aşılmasında mazur görülebilecek bir heyecan, korku ve telaştan ileri geldiğinin anlaşılmasıyla TCK’nın 27’nci maddesinin ikinci fıkrası ve ceza muhakemeleri kanununun 223’üncü maddesinin üçüncü fıkrası c bendine dayandırıldı. Umuyoruz ki Melek İpek için de adalet çok hızlı bir şekilde tecelli eder. Umudumuz bu yönde.”