Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada ilk incelemesini tamamladı. Yüksek Mahkeme, iddianamenin kabulüne, tedbir taleplerinin reddine karar verdi. Karar oy birliğiyle alındı.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamenin ilk incelemesini yaptı.
Mahkeme kapatma iddianamesini kabul etti. Yüksek Mahkeme tedbir taleplerini ise reddetti. Böylece kapatma davasıyla ilgili süreç resmen başlamış oldu. Karar oy birliğiyle alındı.
NE OLMUŞTU?
Yüksek Mahkemenin eksikliklerin tamamlanması istemiyle iade ettiği HDP'nin kapatılması istemli iddianame, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca yeniden hazırlanarak AYM'ye gönderilmişti.
Görevlendirilen raportörün ilk incelemeye ilişkin iddianamenin kabulüne yönelik olumlu yönde rapor hazırlamasının ardından heyet, saat 10.00'da davaya ilişkin ilk incelemesini yapmak üzere toplanmıştı.
TIKLAYIN - HDP’ye kapatma davası açan Yargıtay Başsavcısı: Beklediğimiz bir karardı
TIKLAYIN – Mithat Sancar: AYM, tarihi bir fırsatı heba etti
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Kabul edilen iddianame, ön savunma için HDP’ye gönderilecek. HDP’nin Yüksek Mahkemenin tanıdığı süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Ancak parti bu sürenin uzatılması için başvuruda bulunabilecek. Ek süre talebini Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındaki görüşünü sunacak.
Bu görüş de HDP’ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa’nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3’te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verilebilecek.
Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete’de yayımlanacak. Anayasa Mahkemesi’nin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde, bu kişiler kesin kararın Resmi Gazete’de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.
TIKLAYIN - HDP iddianamesi için kabul istemi
TIKLAYIN – HDP’ye kapatma davası açan başsavcı Şahin: 451 kişiye siyasi yasak istiyoruz
TIKLAYIN – HDP’ye yeniden kapatma davası açıldı