Ay toprağında canlı bitki yetiştirmeyi başardılar

Yayın tarihi: 14 Mayıs 2022 Cumartesi 12:00 pm - Güncelleme: 13 Mayıs 2022 Cuma 3:39 pm

Bilim insanları, Apollo görevleri sırasında toplanan toprak örneklerini kullanarak Ay toprağında canlı bitki yetiştirmeyi başardı.

Bildiğiniz gibi NASA, SpaceX ve Blue Origin gibi şirketlerle birlikte çalışarak önümüzdeki 10 yıl içinde hem Ay’a hem de Mars’a insanlı görevler düzenlemeyi planlıyor. Ancak NASA’nın planları bununla da sınırlı kalmıyor. İnsanlı görevler NASA’nın planlarının sadece ilk aşamasını oluşturuyor. İkinci aşamada ise karşımıza dünya dışına koloni kurma planı çıkıyor.

Ancak bu planın hayata geçirilebilmesi için öncelikle dünya dışında kurulacak kolonilerin ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı sorusunun cevaplanması gerekiyor. Bu soruna çözüm üretmek için çeşitli projeler üzerinde çalışan bilim insanları, son derece önemli bir başarıya imza atarak Ay toprağında canlı bitki yetiştirmeyi başardılar.

 Apollo

 

Üç farklı Ay görevi sırasında Ay’dan toplanan toprak örnekleri üzerinde çalışan bilim insanları, bu toprakta canlı bitki yetiştirmeyi başardıklarını açıkladı. Florida Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, Apollo 11, 12 ve 17 görevlerinde toplanan toprak örneklerini kullanarak turpgillerden bir bitki olan Arabidopsis thaliana yetiştirmeyi başardılar.

Deneyler sırasında bir referans noktası olması için Dünya’daki volkanik bölgelerden alınan toprakta da aynı bitki yetiştirildi. Çünkü Ay’daki toprak yapısına en yakın örnek volkanik toprak. Volkanik toprağa ekilen Arabidopsis thaliana’dan daha iyi sonuç alındı belki ama Ay’dan getirilen toprakta da bitki yetişti ki bu oldukça umut verici bir gelişme.

Ay toprağında turpgillerden bir bitki yetiştirmek için bilim insanları su tabanlı özel bir solüsyon kullandı.

Bu araştırma ileride Ay’da tarım yapılması için büyük önem taşıyor. Bilim insanları bu araştırmalar sırasında hem Ay toprağı hakkında kritik bilgiler elde ederken hem de bu topraktan verim almak için gerekli teknikleri ve ekipmanları geliştiriyorlar.

TCL Nextpaper 10S akıllı tablet inceleme