Avrupa Parlamentosu’ndan infaz düzenlemesine tepki

Yayın tarihi: 16 Nisan 2020 Perşembe 6:06 pm - Güncelleme: 16 Nisan 2020 Perşembe 6:08 pm

AKP-MHP ortaklığının Meclis’e getirerek yasallaştırdığı infaz düzenlemesi kanunu İnsan Hakları Örgütlerinin ardından Avrupa Parlamentosu’nun da tepkisine neden oldu. Düzenlemenin ‘masum ve korumaya muhtaç olan insanları’ kapsamadığı öne sürüldü.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve AB-Türkiye karma Parlamento Komisyonu Sergey Lagodinsky infaz düzenlemesi ile ilgili ortak açıklama yaptı.

İnfaz yasası yürürlüğe girdi! Çocuklara yönelik cinsel istismara af geldi, AKP ve MHP’li vekiller kutlama yaptı

90 bin mahkumun serbest bırakılmasının kararlaştırıldığı ancak bu rakamın içerisine siyasi tutukluların girmediğinin hatırlatıldığı açıklamada, durumun büyük hayal kırıklığına sebep olduğu ifade edildi.

Türkiye’nin sorumlu ve ayrımcılık yapmayacak bir karar alacağını beklediklerini açıklayan parlamenterler, bunun yerine muhalif gazetecilerin ve insan hakkı savunucularının hayatlarının virüs kaynaklı tehdit altına atıldığı vurgulandı.

Bu zor zamanlarda AB’nin Türkiye ile dayanışma içinde hareket ettiğini belirten söz konusu AP vekilleri, bütün üye ülkeleri ve Avrupa Birliği’ni Türkiye ile konuyu masaya yatırma çağrısında bulundu. Açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de elinde bulundurduğu dosyalara yönelik karar sürecini hızlandırması gerektiği belirtildi.