Atatürk’ün mirası çiğneniyor: Anıtkabir’in yakınındaki caminin arazisini eğitim için tahsis etmiş!

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2023 Çarşamba 9:57 am - Güncelleme: 23 Ağustos 2023 Çarşamba 9:57 am

Anıtkabir’in yakınına yapılan caminin arazisinin Mustafa Kemal Atatürk tarafından eğitim alanı olarak kendi mülkünden tahsis edildiği ortaya çıktı.

Ankara Beşevler’deki Hacettepe Konservatuarı ile Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin çoğunluğu AKP’de bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Meclisi kararıyla yıkılarak Anıtkabir‘e 300 metre mesafede “ibadet alanı” yapılması planlanan arazinin Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi mülkünden bağışladığı arazi olduğu ortaya çıktı. Cumhuriyet’in edindiği belgelere göre söz konusu arazi Atatürk tarafından eğitim alanı olarak kullanılmak üzere tahsis edildi.

Prof. Dr. Ali Cengizkan, “5 Mayıs 1925 tarihinde üzerinde kurulduğu şimdiki adıyla Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) şehir içinde kalmış parselleri, Atatürk tarafından eğitim yapıları için tahsis edildi. 1926 yılında, alanda, Gazi Orta Öğretmen Okulu ve Terbiye Enstitüsü’nün inşaatına başlanmış sonrasında ‘TEKNİKUM’ Teknik Okullar Bölgesi Projesi yaptırılmıştır. Gazi Üniversitesi Hastanesi’nin bölgede bulunmasının nedeni eğitim kurumunun parçası olmasındandır” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ‘Anıtkabir’e camii’ açıklaması

Cengizkan, “Otobüsler ‘teknik okullar (poli teknik)’ durak ve servis adıyla onlarca yıl bu bölgeye hizmet götürmüştür. Anıtkabir’in yakın çevresi ve Ankara ile olan ilişkisi de dikkatli biçimde ele alınmış ve yıllarca korunmuştur. Görü ya da bakı koridorları, Anıtkabir’in Ankara’da her yerden algılanmasını garantiye alan, geleceğe verilmiş bir saygı sözüdür” ifadelerini kullandı.

“ANKARA’YA YAKIŞMIYOR”

ABB Meclisi’nin kararına tepki gösteren ve ABB’ye itiraz dilekçesi de sunan Cengizkan şöyle konuştu: “Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir sınırına 300 metre mesafede yer alan alanın ibadet alanına dönüştürülmesi kararı laiklik ilkesini zedeleyen önemli bir husus. Anıtkabir yalnızca Anıt Blok’tan oluşmayan, Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları dahil çevresi ile birlikte gözetilmesi gereken ülkenin en önemli mekânı. Buraya etkisi bulunacak her adımın bilimsel ve ideolojik çerçevesi düşünülerek atılması gerektiği açıkken hukukun defalarca iptal ettiği cami yapılması kararı kabul edilemez. Ayrıca dünyanın hiçbir yerinde, eğitime tahsis edilmiş alan, başka bir kuruma tahsis edilmez. Diyanet İşleri Başkanlığı bir eğitim kurumu değil. Bunlar, görgüsüz hükümetlerin elinde geliştirilmiş olan liyakatsiz kurumların varlığında olur. Daha 100 yıllık değerlerimizin farkında olmayan kurumlar, Ankara’ya yakışmıyor.”

Beşevler’de Anıtkabir’e 300 metre mesafede olan “eğitim bölgesi”, “ibadet alanı” olarak oybirliği ile onaylanmıştı. Eski AKP’li başkanlar, Melih Gökçek ve Mustafa Tuna döneminde yapılan değişime mahkeme “dur” demişti.

ABB’ye ‘Anıtkabir’ tepkisi