ABB’ye ‘Anıtkabir’ tepkisi

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2023 Cuma 8:04 am - Güncelleme: 18 Ağustos 2023 Cuma 8:04 am

Anıtkabir’e yakın mesafedeki eğitim alanının ibadet alanına çevrilmesinin gündeme gelmesinin ardından, alanın Anıtkabir’e yakın olmadığını savunan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan’dan tepki geldi.

Ankara Beşevler’de, Anıtkabir’e 300 metre mesafede olan ‘eğitim bölgesi’, ‘ibadet alanı’ olarak onaylandı. Cumhuriyet’in haberine göre, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, 2016 yılında “depreme dayanıksız” olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Hacettepe Devlet Konservatuvarı’yla bitişik olan ve “eğitim bölgesi” olarak adlandırılan alan, daha önce AKP’li eski başkanlar Melih Gökçek ve Mustafa Tuna dönemlerinde iki kez “ibadet alanına” dönüştürülmek üzere planlanmış ancak itirazlar sonucu, mahkemenin de “Beşevler Meydanı’na cami yapılması eğitim içeriğini zedeler” gerekçesiyle proje durdurulmuştu.

Aynı proje, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’ne Haziran 2023’te tekrar geldi ve meclis toplantısında oybirliğiyle kabul edildi. Karar, temmuz ayında askıya çıktı. Meslek odaları ve bölge yurttaşları karara tepki gösterdi.

ABB: ANITKABİR’E YAKIN DEĞİL

Konuya ilişkin olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama yapıldı. Haberde geçen alanın Anıtkabir silüetiyle ilişkisi olmadığı savunulan açıklamada “Cami yapılacak alan Gazi Mahallesi’nde olup, zaten hâlihazırda yerleşimin olduğu bir bölgedir. Anıtkabir’e olan mesafesi de 300 metre değil, 1 kilometreden daha fazladır. İmar planı değişikliği yapılan alanla Anıtkabir’in bulunduğu alanın zemin kotu arasında yükseklik farkı 50 metredir. Cami yapılması düşünülen alanda yapılacak yapının Anıtkabir silüetini etkilemeyeceği açıktır” denildi.

TEZCAN KARAKUŞ CANDAN’DAN TEPKİ

Belediyenin açıklamasına ilişkin Cumhuriyet’e konuşan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Anıtkabir sadece anıttan ibaret bir yer değil. Haberde bahsedilen alan bu yerleşkeye 300 metre mesafede, Beşevler Meydanı’nın göbeğinde planlanıyor. Burada açıklanması gereken soru, neden bir eğitim alanını ibadet alanına çeviriyorlar? İki kere hukuk mücadelesinde, yargı ‘iptal kararı’ vermişken ve öğrencilerin yurda ihtiyacı varken, hukukun verdiği kararın neden arkasından dolanılıyor? Neden bir cami alanına ihtiyaç duyuluyor?” sorularını yöneltti.

Belediyeye çağrı yapan Candan, “İki bölgenin ne kadar yakın olduğunu biz biliyoruz, isterlerse birlikte gidip ölçüm yapabiliriz. O bölgede bir camiye ihtiyaç yok” ifadelerini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ‘Anıtkabir’e camii’ açıklaması