Atatürk Orman Çiftliği’ne ‘Beştepe Millet Ormanı’ yapılacak

Yayın tarihi: 15 Ağustos 2022 Pazartesi 10:11 am - Güncelleme: 15 Ağustos 2022 Pazartesi 10:14 am

Tezcan Karakuş Candan, Atatürk’ün şahsi mal varlığı olan şartlı bağışı ve vasiyetiyle halka emanet edilen ‘Atatürk Orman Çiftliği‘nin bir bölümünün Beştepe Millet Ormanı’na dönüştürülmeye çalışıldığını’ yazdı.  

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş 22 Mayıs 2022’de Resmi Gazete’de ‘Orman Parkları Yönetmeliği’ni yazdı, “Orman Bölge Müdürlükleri ile yerel yönetimler, kurumlar ,ormanlardan orman beğenip, Millet Ormanı yapmak için sıraya girdiler” ifadesini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Kasım 2021’deki “81 ilde 81 Millet Ormanı yapacağız” açıklamasını hatırlatan Cankuş, yazısında ‘Atatürk Orman Çiftliği’nin bir bölümünün Beştepe Millet Ormanı’na dönüştürülmeye çalışıldığını’, ‘ihalesinin bile çıkartıldığını’ belirtti.

“Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü emlakçılık yapıyor”

Atatürk Orman Çiftliği’ne ilişkin hukuki süreçleri hatırlatan Cankuş’un yazısından ilgili bölüm şöyle:

“AKP iktidarının yaşamımıza değer katan varlıkları yok etme yaklaşımı ile neoliberalizmin sermaye aktarımının iç içe geçtiği projeler arasına eklenen Millet Ormanı, Başkentte Cumhuriyet’in simge mekânlarından olan Atatürk Orman Çiftliği’ne yapılıyor. Atatürk’ün şahsi mal varlığı olan, şartlı bağışı ve vasiyeti ile 11 Haziran 1937 yılında halkına emanet edilen Atatürk Orman Çiftliği alanın bir bölümü, Beştepe Millet Ormanına dönüştürülmeye cüret ediliyor. Kaçak Saray’ın hemen karşısında bulunan Atatürk Orman Çiftliği alanında Ankara Orman İşletmeleri Müdürlüğü tarafından ‘Beştepe Millet Ormanı Sosyal Donatılar İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi’ ihalesi çıkartıldı bile. Çorak bir araziye değer katamayanlar, bu ülkenin kurucusunun, şahsi mal varlığını halkına emanet ettiği, 1. derece doğal ve tarihi sit alanını talan ediyor. Atatürk’ün ismini silmeye yönelik mekân hıncını barındıran bu hamle, diğer yandan Anadolu’nun her yerinde ranta açılacak, talan edilecek orman alanlarını işletmeye dönüştürerek, yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya bırakıyor.

Başkentte Atatürk Orman Çiftliği alanlarında bir kez daha başlayan bu hukuksuzluk, değer harcayıcılığı, 81 ilde hepimize ait olan orman alanlarında yaşanacak. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Beştepe Millet Ormanı ihale sürecini hızlıca yargıya taşımasıyla Millet Ormanları adı altında ormanların talanına ilişkin mücadelede ilk kıvılcım yakıldı. Gerisi hepimizin sorumluluğunda.”

YAZININ TAMAMI

Atatürk Orman Çiftliği için imar planları iptal edildi

AİHM’in Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi için hükümete verdiği süre bugün doluyor