Aşı programı genişledi: İşte aşıda öncelikli gruplar

Yayın tarihi: 11 Haziran 2021 Cuma 4:22 pm - Güncelleme: 11 Haziran 2021 Cuma 5:43 pm

Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşılar Türkiye’ye geldiği ölçüde aşılama programına belli gruplar dahil edildi. İşte aşılamaya dahil edilen gruplar:

Koronavirüse karşı geliştirilen aşılar vatandaşlara vurulmaya Ocak ayı itibariyle başladı. Yaklaşık 1 milyon 100 bin sağlık personeli virüse karşı mücadelede aşılandı. İlk etapta Çin’den Sinovac aşısı 28 gün arayla sağlık  çalışanlarına yapıldı. Daha sonra yaşlı, engelli koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar aşılandı. Şubat ayında ise 65 yaş üstü vatandaşlar aşılanmaya başlandı.

Aşılamada bir sonraki aşamada ise bakan ve milletvekillerine öncelik verildi. Daha sonra 65 olan yaş sınırı 50-64 yaş arası bireylere düşürüldü. Bir sonraki aşamada ise öncelik kronik rahatsızlıkları olanlara verildi.

1 Haziran itibariyle 50 yaş ve üzeri aşılanmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 8 Haziran itibarıyla aşı programına yeni grupların da dahil edildiğini duyurdu. Müzisyen, film ve dizi prodüksiyon ekipleri ile üniversitede görevli öğretim üyeleri ve personel bugünden itibaren aşılanmaya başlandı. Üniversite öğrencilerinin ise 13 Eylül tarihine kadar aşılanacağı söylendi.

Aşılamaya meslek grupları da dahil edildi. İlk olarak basın çalışanlarına verilen öncelik avukatlara, öğretmenlere de tanındı. Fahrettin Koca’nın son yaptığı açıklamalara göre ise kuaförler, kargo çalışanları, otobüs ve dolmuş şoförleri de sıralamaya dahil edildi.

Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminde 3’ncü ve 4’ncü kısımdaki kişilerin de aşılanması yaz aylarında devam edecek. 3’üncü grupta 49 yaşından başlayarak 18 yaşa kadar olan kişiler yer alıyor. Öncelikli olarak bu grupta kronik rahatsızlığı olan kişilerin aşılaması yapılacak. Daha sonra diğer bireylerin aşılamasına devam edilecek.

4’üncü grupta ise aşılanması sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayan kişiler var. Bu kişiler de sıraları yeniden geldiğinde randevu alarak aşılarını yaptırabilecek.

aşı koronavirüs aşısı