Aşı krizinde ‘Albayrak’ iddialarına Fahrettin Koca’dan yanıt

Yayın tarihi: 8 Ocak 2021 Cuma 1:17 am - Güncelleme: 8 Ocak 2021 Cuma 1:17 am

Türkiye’nin Covax’a dahil olmamasına ilişkin iddialara yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Bu programda yer almamamızın eski Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak ile hiçbir ilgisi yoktur” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Barış Yarkadaş’ın “Sağlık Bakanlığı’ndan bir bürokrat, ‘Türkiye Covax’a neden girmedi’ diyor. Haziran ve Temmuz ayında Berat Albayrak, Hazine’den para aktarımı yapmayı kabul etmediği için maalesef giremedik” iddialarına yanıt verdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Koca, Türkiye’nin Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’na (Covax) taraf olan ülkeler arasında yer almamasının Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak’la bir ilgisinin olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Covax oluşumu öncelikle aşıya ulaşım imkânı olmayan ülkeler için planlanmıştır. Hangi aşıyı teslim edeceği ise halen net değildir. Taraf ülkelerin nüfusunun en az %10’u kadar aşı vermek için planlanmıştır. Programa taraf olan ülkelerin önemli bir bölümü aşıya erken ulaşabilmek için birebir aşı şirketleri ile anlaşmaya çalışmaktadır. Bu programda yer almamamızın eski Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak ile hiçbir ilgisi yoktur.”

BARIŞ YARKADAŞ TEKRAR SORDU

Koca’nın paylaşımın ardından gazeteci Barış Yarkadaş’tan da bir paylaşım geldi. Koca’ya seslenen Yarkadaş, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Sn. Fahrettin Koca benim önce KRT TV’de ardından ise TV 100’de gündeme getirdiğim İDDİAya yanıt vermiş. Ancak Pfizer / Biontech aşısını neden alamadığımızın cevabını vermemiş. COVAX’a neden girmedik? Neden Pfizer / Biontech aşısını alamıyoruz? Bu soruların yanıtı hala yok!”

NE OLMUŞTU?

KRT’de yayınlanan ‘Şimdiki Zaman’ programında Gazeteci Barış Yarkadaş, Türkiye’nin aşı temini için Covax’a girmemesinin sebebinin Berat Albayrak olduğu iddiasını ortaya attı. Yarkadaş, kendisine gelen bir mesajı canlı yayında okuyarak, “Sağlık Bakanlığı’ndan bir bürokrat, Türkiye Covax’a neden girmedi diyor. Haziran ve Temmuz ayında Berat Albayrak, Hazine’den para aktarımı yapmayı kabul etmediği için maalesef giremedik. Çünkü üye olan ülkeler cüzi miktarda para yatırıyordu, Berat Albayrak para yatırtmadığı için giremedik diyor” ifadelerini kullandı.

‘Aşı krizi’nde Berat Albayrak iddiası: “Para aktarımı yapmayı kabul etmedi”