Zam sağanağı! Un, ekmek, makarna, su, çay, benzin…

Yayın tarihi: 8 Haziran 2023 Perşembe 11:15 am - Güncelleme: 8 Haziran 2023 Perşembe 2:14 pm

Seçim sonrası dolar hızla yükselirken, zam sağanağı da buna bağlı sürüyor. Çay fiyatına yüzde 43 zam gelirken, benzinde 2.70, motorinde 1.40 lira zam bekleniyor. Un, ekmek makarna, damacana suya da zam yolda.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığı seçimler sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek getirildi. Seçim öncesi Merkez Bankası’nın döviz satarak dizginlediği dolar, euro göreve ‘rasyonel politika’ mesajı vererek başlayan Şimşek’le beraber yükselişe geçti. TL dolar karşısında bir haftada yüzde 10’dan fazla değer kaybetti. Ekonomide bunlar yaşarken, dövizdeki yükselişe bağlı zam sağanağı da sürüyor.

Dolar 23.30 oldu Mehmet Şimşek İngilizce seslendi

ÇAYA BÜYÜK ZAM GELDİ, BİR ZAM DAHA YOLDA!

Günün ilk zam haberi çaya geldi. 2023 ürünü yaş çay alım fiyatının yüzde 64 artışla destek primi dahil kilogramda 11,30 TL olarak açıklanmasının ardından Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) kuru çay fiyatlarında artışa gitti. Bloomberght’den İrfan Donat’ın haberine göre, ÇAYKUR, çaya ortalama yüzde 43 oranında zam yaparken, yeni fiyat listeleri toptan satış yapan şirketlere gönderildi.

ÇAYKUR’un en çok tüketilen iki çay markası Tiryaki ve Rize Turist olarak biliniyor. Ocak 2023’te yayınlanan eski listede 1 kilogramlık Rize Turist çayının tavsiye edilen perakende satış fiyatı 97.81 TL iken bugün şirketlere gönderilen yeni listede aynı çayın fiyatı 141.54 TL olarak belirlendi. Böylece Rize Turist çayı yüzde 44.7 zamlandı. Eski listede 1 kilogramlık Tiryaki çayının tavsiye edilen perakende satış fiyatı 95.95 TL iken yeni listede aynı çayın fiyatı 138.38 TL’ye çıktı. Böylece Tiryaki marka çayın fiyatı da yüzde 44.2 zamlandı.

BENZİN, MOTORİN VE LPG ZAM GELİYOR, DEVAMI DÖVİZE BAĞLI!

Günün ikinci zam haberi akaryakıttan… İktisatçı Mustafa Sönmez, sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile benzin, motorin ve LPG fiyatlarına zam geleceğini duyurdu. Sönmez “Yarın geceden geçerli olacak benzine yaklaşık 2.70 TL, motorine 1.40 TL, LPG ye 0.68 TL zam geliyor dedi. Bu zamla birlikte benzin ve motorin fiyatları 20 liranın üzerine çıkacak” dedi. “Bu zammın ilk dalgası” diyen Sönmez devamının dövizdeki yükselişe bağlı olduğunu ifade etti.

Benzine dev zam geliyor! Motorin ve LPG’ye de yolda

İÇME SUYUNA ZAMMIN ELİ KULAĞINDA!

Günün üçüncü zam haberi içme suyundan geldi. Buna göre yükselen döviz kuru, lojistik gider ve artan maliyetler nedeniyle damacana su fiyatına da yeni zam gündemde.

2022’de su fiyatları ikiye katlanırken bu yılın başında da damacanaya markaya göre 5-8 TL arası zam gelmişti. Geçen ay da bazı markalar 7.5 TL zam yaptı. Türkiye’de 300 markanın faaliyet gösterdiği paketli su pazarında ortalama damacana su fiyatı 50 lirayı aştı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; GetirSu Başkan Yardımcısı Hakan Kal “Bu ay ve temmuzda suya yeni zam olursa sürpriz olmaz. Su fiyatları arttıkça tüketici de yüksek fiyatlı markalardan düşük fiyatlı su satan markalara yöneldi” dedi. Türkiye’de kişi başı yıllık ambalajlı su tüketiminin 125 litre olduğunu anlatan Kal, 2022’de ambalajlı su pazarının yüksek fiyat artışları nedeniyle yüzde 4 küçüldüğünü söyledi.

İçme suyuna da zam geliyor

UN, EKMEK VE MAKARNAYA DA ZAM YOLDA

Dördüncü zam haberi ise un ekmek ve makarnadan geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 TL fiyat açıklamış, çiftçiye ton başına 1000 TL de destek verileceğini söylemişti.

Sözcü’den Gamze Bal’ın haberine göre, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Fırıncılar Odası yetkilileri, bu gelişme sonrası unun çuvalına bir günde 100 TL birden zam geldiğini ve 490 TL’den satılan 50 kiloluk unun 595 TL’ye çıktığını söylerken; bunun ilerleyen günlerde marketteki unun fiyatına da yansıyacağı belirtiliyor.

İTO ve Esnaf Odası’na bağlı fırıncılar ise İstanbul’da satılan ekmeğe yüzde 33-40 aralığında bir zam gelmesi için çalışmalara başladı. Şu an ekmeğe resmi bir zam talebi yok ancak en geç temmuz ayının ortalarında ilgili meclislere ve esnaf odasına yeni zam talebini sunacak olan fırıncılar, 200 gram ekmeğin 5 TL’den 7 TL’ye, 240 gram ekmeğin ise 6 TL’den 8 TL’ye çıkmasını isteyecek.

Makarna sanayicilerinin verdiği bilgiye göre ise, buğday alım fiyatlarındaki artış sanayicinin giderlerinde yüzde 15’lik bir artış yarattı. Böylece, ülke genelinde 12 TL’den başlayan bir paket makarna fiyatı 13,8 TL’ye çıkmış olacak.

APPLE’DAN ÜÇ HAFTADA ÜÇ ZAM

Son zammı Apple yaptı. Geçtiğimiz günlerde düzenlediği WWDC konferansı öncesi mağazalarını çevrimiçi alışverişe kapatan Apple, Türkiye’de tüm cihazlarına 3 hafta içerisinde üçüncü zammı yaptı. Yeni zamdan sonra şirketin en ucuz telefonu iPhone SE (64GB) 19 bin 499 liradan 21 bin 999 liraya, en pahalı modeli 14 Pro Max (1 TB) 67 bin 999 TL’den 76 bin 499’ye satılıyor.