Asgari ücret için açlık sınırını işaret eden Türk İş Başkanı: Algı oluşturuldu

Yayın tarihi: 3 Aralık 2022 Cumartesi 9:51 am - Güncelleme: 3 Aralık 2022 Cumartesi 9:51 am

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, katıldığı bir TV programında 7 bin 785 liranın altındaki rakamı kabul etmeyeceklerini belirtti. Atalay, açıklamasının çarpıtıldığını iddia ederek, “Açlık sınırını sanki asgari ücret olarak kabul etmişiz gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı” dedi.

AKP iktidarının politikaları sebebiyle asgari ücretli açlık sınırının altında bir ücrete mahkum oldu. Sekiz bin liraya dayanan açlık sınırında, asgari ücretli beş bin 500 lira ile hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Asgari ücret için çalışmaların başlatıldığı süreçte Türkiye’nin en büyük işçi sendikası başkanı TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’ın ‘açlık sınırı’ açıklaması tepki gördü.

Makam aracı olarak Audi A6 marka bir otomobil  kullanan Atalay, TÜRK-İŞ’in 4 kişinin açlık sınırı olarak açıkladığı 7.785 TL’nin kırmızı çizgileri olduğunu, bu rakamın aşağısında bir rakamla masaya oturmayacaklarını söyledi.

Selçuk Geçer Ergün Atalay’ın önerisine isyan etti! “Sen hikayeyi açlık sınırı ile açtın”

Aylık maaşı ise 25.750 lira olduğu belirtilen  Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 7 Aralık ve 14 Aralık’ta yapacağı toplantılar öncesinde açıklamalarda bulundu. Atalay, TRT’de katıldığı bir programda sunucunun sorduğu, “4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için gerekli rakamı 7.785 TL olarak açıkladınız. Bu rakamın altında bir rakam masada kabul edilebilir mi” sorusuna şöyle cevap verdi:

Mikrofonu açık kalınca itiraflarda bulunan Türk-İş Başkanı Atalay, bakın kendini nasıl savundu

“Bizim adımıza kabul edilmesi mümkün değil. Onun üstüne çıkmak gerekiyor. Bizim hesabımıza göre gıdada artış yüzde 138. Çalışma Bakanı’nın niyetinden şüphem yok. İşçi, dar gelirli, esnaf, kasaba gidiyor, markete gidiyor. Neyin ne olduğunu biz A’dan Z’ye biliyoruz.”

“ALGI OLUŞTURULDU”

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, açlık sınırı açıklamasına gelen tepkilere yanıt verdi. Sözcü’ye konuşan Atalay, “Açlık sınırını sanki asgari ücret olarak kabul etmişiz gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Ben pazarlık masasında bana sorulduğunda, açlık sınırı ortada ben bunun üzerini konuşacağım demek istedim. Bugüne kadar açlık sınırının altında zam aldığımız da oldu. Ama tabanın isteği bu yöndeydi” ifadelerini kullandı.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay mikrofonu açık unutunca…

Televizyondaki programda açlık sınırındaki bir ücretin, asgari ücret olarak kabul edilip edilmeyeceği sorulduğunu belirten Atalay, “Ben de bu soruya karşılık olarak bunu kesinlikle kabul etmeyeceğimizi, zaten onun bir açlık sınır olduğunu, bu tutarın üzerinde gelecek teklifleri görüşebileceğimizi söyledim. Yayını izleyenler benim ne demek istediğimi çok daha iyi anlarlar. Emekçilerimiz rahat olsun, biz verilmesi gereken mücadeleyi en iyi şekilde vereceğiz” dedi.