Artçı uyarılarına kulak tıkadılar bilime karşı direniyorlar!

Yayın tarihi: 15 Mart 2023 Çarşamba 11:51 am - Güncelleme: 15 Mart 2023 Çarşamba 11:51 am

Bilim insanlarının afet bölgelerindeki artçı depremler devam ederken yapılan inşaatların sağlıklı olmayacağı ve yeni felaketlere yol açabileceği uyarılarını yaparken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Artçılar devam ederken inşaat yapılmayacaksa hiçbir inşaatın yapılmaması gerekir” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 11 ilde büyük çaplı yıkımlar yaşandı. AKP iktidarı bölgede kısa sürede inşaat yapmak için harekete geçti. İnşaatların hızlı bir şekilde başlatılmak istenmesi seçim yatırımı ve rant iddiaları ile yorumlanırken bilim insanları artçı sarsıntılar sürerken yapılan inşaatların yeni bir felaketi yaratacağını ifade ederek karara karşı çıkıyor.

BİLİME KARŞI DİRENİYORLAR

Deprem bölgesindeki konutları hızlı bir şekilde inşa etmesine bilim insanlarının tepkileri sürerken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum jeologların, jeofizikçilerin ve şehir planlamacılarının açıklamalarını görmezden gelerek; “Artçılar devam ederken inşaat yapılmayacaksa hiçbir inşaatın yapılmaması gerekir” iddiasında bulundu.

Naci Görür’den deprem bölgesi için ‘yapılaşma’ uyarısı

“240 GÜN SÜRE”

Jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün artçılar sürerken temel atılmasının tehlikeli olduğu yönündeki iddialar iktidar tarafından dikkate alınmazken, Bakan Kurum “kendileriyle sözleşme imzalayan inşaat firmalarına 240 gün süre koyduklarını” belirtti.

Sabah gazetesinden Dilek Güngör’e konuşan Kurum, “Bu da sekiz ayda teslim etmeleri anlamına geliyor. Biz daha önceki depremlerin ardından yaptığımız konutları altı ayda teslim ettik. Burada da bir yıl içinde vatandaşlarımızın ihtiyacını gidererek konutları inşa edeceğiz” dedi.

Kurum, artçı depremler devam ederken konut yapılmasının sakıncalarına dair uyarılara da, “Ülkede her yıl binlerce artçı deprem oluyor. Bu depremlerde de inşaatlar yapılıyor. Artçılar devam ederken inşaat yapılmayacaksa hiçbir inşaatın yapılmaması gerekir” ifadelerini kullandı

ZEMİN SAVUNMASI

Kurum, “Asıl olan doğru zeminde ve doğru şekilde yapmak. Hocalarımız sahada, artçı depremde yapısal hasar olup olmadığına da bakılıyor. TOKİ’nin yaptığı afet konutlarının hepsi ayakta… Birçoğu 1 yıl içinde yapıldı” dedi.