Araştırma: Covid aşısının iki yan etkisi ortaya çıktı

Yayın tarihi: 24 Şubat 2024 Cumartesi 8:00 am - Güncelleme: 24 Şubat 2024 Cumartesi 9:37 am

Sekiz ülkede 99 milyondan fazla insanla yapılan küresel bir araştırma, Covid-19 aşılarının iki yeni zararlı ancak çok nadir görülen yan etkisini tespit etti.

Aşılanmış kişilerin sağlık durumunun daha iyi izlenmesine yol açabilecek bir ilerleme diyebiliriz. Auckland Üniversitesi’nde düzenlenen Küresel Aşı Veri Ağı (GVDN) adlı uluslararası bir işbirliğinin parçası olan araştırmacılar, Covid-19 geçiren hastalarda bu tür risklerin daha yüksek olup olmadığını görmek için 13 nörolojik, kan ve kalple ilgili tıbbi durumu değerlendirdi.

Çalışmada, Covid-19 aşısı olan milyonlarca kişinin kimliksiz verileri değerlendirildi ve aşının kullanıma sunulmasından öncesine kıyasla, aşı olduktan sonraki çeşitli dönemlerde tıbbi bir durum geliştirme riskinin daha yüksek olup olmadığı incelendi.

Kovid

Bazı hastalarda mRNA aşıları aldıktan sonra miyokardit ve perikardit gibi kalp iltihabı rahatsızlıkları görüldüğü, bazılarında ise viral vektör aşıları aldıktan sonra kas zayıflaması Guillain-Barré sendromu ve beyinde bir tür kan pıhtısı oluştuğu tespit edildi. Araştırmacılar ayrıca viral vektör aşıları aldıktan sonra omuriliğin bir kısmında iltihaplanma (transvers miyelit) ve bazı kişilerin viral vektör ve mRNA aşılarını aldıktan sonra beyinde ve omurilikte (akut dissemine ensefalomiyelit olarak da bilinen) iltihaplanma ve şişlik belirtileri de buldular. Çalışmalar hala devam ediyor.

COVID 19 pandemisi ve kalp hastalıkları ilişkisi

Kaynak: TELE1