Ankara’da Cumhuriyet’in öncü okullarından biri kapatılıp ilçe milli eğitime veriliyor!

Yayın tarihi: 16 Haziran 2023 Cuma 2:08 pm - Güncelleme: 16 Haziran 2023 Cuma 2:10 pm

Özel Haber: Soner Bahadır

Eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, mezun olduğu Mimar Kemal Ortaokulu’nun kapatılarak Ankara Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edileceği haberini üzüntüyle karşıladığını söyledi.

Öğrenciler ve veliler, Ankara Çankaya’da bulunan ve 1927 yılında inşa eden Mimar Kemalettin’in adını taşıyan tarihi Mimar Kemal Ortaokulu’nun kapatılarak binanın İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilecek olmasını protesto eden bir basın açıklaması yaptı.

Veliler adına Derya Kaşif’in okuduğu basın açıklamasında, “Neredeyse bir asırlık okul ‘öğrenci sayısı az’ diyerek bu yok edilmek istenmektedir. Bu binanın okul olarak kullanılma zorunluluğu var. Burası Anıt Kurul’u tarafından korunan bir okul. Biz okulumuzun daha yıllarca eğitime devam etmesini istiyoruz. Alınan kararların tarafımıza bildirilmesini istiyoruz. Okulumuzu vermek istemiyoruz. Vermeyeceğiz. Çocuklarımız ve bizler bunun takipçisi olacağız” ifadeleri yer aldı.

“CUMHURİYET DÖNEMİ PROJELERİNE ÖNCÜLÜK EDEN BİR BİNA”

TELE1’den Soner Bahadır’a konuşan okulun mezunlarından eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, okul binasının cumhuriyet dönemi mimari projelerine öncülük eden bir bina olduğunu belirterek söz konusu kararı üzüntüyle karşıladığını ifade etti.

Murat Karayalçın, “Mezun olduğum okulun kapatılmasına üzüntü duyarım ama daha önemlisi orası Mimar Kemal’in adını taşıyan Mimar Kemal’in Cumhuriyet dönemi projelerine öncülük eden binası olduğu için o adı taşıyan bir yer. Yani bir eğitim kurumu olarak tahsis edilmiş bir yer. Bu tarihi binanın eğitim kurumu olmaktan çıkarılmasını çok derin bir üzüntüyle karşılarım” ifadelerini kullandı.

OKULUN TARİHÇESİ

Okulun internet sitesinde okulun tarihçesi şöyle anlatılıyor:

Okulumuz Çankaya İlçesine bağlı olup A Bloğu I. bina 1927 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış olup Milli Eğitim Bakanlığı´na ilkokul olarak devredilmiştir. Mimar Kemalettin Bey tarafından projesi çizilmiş olup yapım proje mimarı tarafından uygulanmıştır. Bu bina, tarihi eserler kapsamına alınmış , Anıtlar Yüksek Kuruluna bağlanmıştır. B-Blok olan II. binanın 1954 yılında yapımı tamamlanıp diğer binaya ek olarak hizmete sunulmuştur. Her iki binada 1963 yılına kadar Mimar Kemal İlk Okulu adıyla eğitim ve öğretime devam etmiştir. 1963-1969 yılları arası B blok Ergenekon Orta Okulu olarak, sonra da Kocatepe Camii civarına Mimar Kemal Orta Okulu Olarak taşınmıştır. B blok Ergenekon ilk okulu adı altonda bağımsız müdürlük haline getirilmiştir. 26 Kasım 1983 yılında Milli Eğitim Bakanlığı aynı bahçe içerisinde iki ayrı müdürlük bulunmasını sakıncalı bulup Mimar Kemal İlkokulu adı altında birleştirmiştir. 1994-1995 Eğitim Öğretim Yılında okulumuz bugünkü adını almıştır.”