ANKA Yazı İşleri Müdürü’ne 3 yıla kadar hapis cezası talebi

Yayın tarihi: 7 Eylül 2023 Perşembe 4:47 pm - Güncelleme: 7 Eylül 2023 Perşembe 4:47 pm

ANKA Haber Ajansı Yazı İşleri Müdürü Mansur Çelik hakkında Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararını uygulamaması üzerine 2020 yılında yapılan haber nedeniyle açılan davada savcı 3 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararını uygulamadığı 14 Ekim 2020 tarihinde yapılan “Türkiye Gündemine Damga Vuran Hakim” başlıklı haber nedeniyle ANKA Haber Ajansı Yazı İşleri Müdürü Mansur Çelik hakkında açılan ceza davasına bugün Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI TALEBİ

Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. İstanbul’da iddianameyi hazırlayan savcının görüşünün paylaşıldığı mütalaada, Çelik’in Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/1 maddesi uyarınca cezalandırılması istendi. Çelik hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde uygulanan tedbirin kaldırılmasını, önceki duruşmalarda olduğu gibi yeniden isteyen Savcı, mütalaada şunları belirtti:

“Sanığın görev yaptığı ANKA Haber Ajansı’nda, mağdur ile ilgili yaptığı haberin genel olarak sanık özelinde yapıldığı, TMK’nın 6. Maddesinde belirtilen özel kast ile hüviyeti açıklanarak mağdurun kamu tarafından bilinen bazı davalara baktığını ve bu davalarda hukuka aykırı birçok karara imza attığını haberleştirdiği görülmektedir. Devletin her türlü işlerinde olduğu gibi mahkemelerce alınan her türlü yargısal kararın da yoruma değerlendirmeye ve eleştiriye açık olduğu aşikardır. İddianameye konu suçun maddi unsuru hukuka aykırı olarak deklare edilen kararlar veya eleştiriler olmayıp bu nedenle mağdurun hüviyetinin özellikle ve vurgulanarak açıklanmasıdır. Mağdurun görev aldığı davaların listesinin maddeler halinde sıralandığı görülmektedir.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10/2 düşünceyi açıklama ve ifade özgürlüğünün sınırlanması (basın özgürlüğü de düşünce kapsamındadır) nedenlerinin ulusal güvenlik, ülke bütünlüğü, kamu güvenliği, düzensizliğin ve suçun önlenmesi, sağlığın korunması, ahlakın korunması, başkalarının şöhret haklarının korunması, gizliliğin açığa çıkmasının önlenmesi, yargı erkinin yetki ve tarafsızlığının güvence altına alınması için gerekli olan bazı formaliteler, koşullar, sınırlamalar veya yaptırımlara tabi tutulabilir şeklindeki düzenlemeye paralel olarak gizli bilgilerin açığa çıkmasının önlenmesi amacıyla eylemin hukuka aykırılık içerdiği anlaşılmaktadır.

Tüm bu açıklama ve analiz sonucunda sanık Mansur Çelik, Anka Haber Ajansı isimli internet sitesinde yayınladığı yazı ile terörle mücadelede görev almış kişi konumunda olan mağdur Akın Gürlek’in bakmış olduğu davaların, görev yaptığı mahkemelerin bilgilerinin ve ad ve soyad ile teşhise ve ifşaya yaramadığı, mağdurun kimliği üzerinden bilgiler verdiği, iddianameye konu yazıların kamuyu aydınlatma şeklindeki haber niteliğindeki haber niteliğinden ziyade mağdurunun hüviyetini açıklama ve muhtelif terör örgütlerine hedef gösterme niteliğinde olduğu sabit olduğundan eyleme uyan TMK’nın 6/1 gereğince cezalandırılmasına.”

İstinaf Başak Demirtaş’a verilen hapis cezasını bozdu