Almanya’dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Türkiye’yi ikna edeceğiz

Yayın tarihi: 17 Mayıs 2022 Salı 2:21 pm - Güncelleme: 17 Mayıs 2022 Salı 2:21 pm

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine olumsuz bakmasına ilişkin konuşan Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, “Türkiye’yi ikna edeceğimize kesinlikle inanıyorum” dedi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütü YPG/PKK’ya karşı tutumları sebebiyle NATO üyeliklerine olumsuz bakıldığını açıkladı. İsveç, PKK’yı terör örgütü olarak kabul ettiğini söylese de YPG için düşünceyi paylaşmadığını bildirdi. Her iki ülke aynı zamanda Türkiye’nin bildirdiği teröristleri iade etmeyi reddetti.

“TÜRKİYE SONUNDA İKNA OLACAK”

VOA Türkçe’nin haberine göre; Türkiye’nin tutumuna ilişkin açıklama Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Ankara’nın iki ülkenin üyeliklerini kalıcı olarak engellemeyeceğinden yola çıktığını söyledi. “Bu iki ülkenin NATO’ya üye olarak katılmaları, birliği güçlendirecek bir durum” diyen bakan,”Sonunda Türkiye’yi ikna edeceğimize kesinlikle inanıyorum” dedi.

Türkiye’nin bu bağlamdaki kaygı ve gerekçelerinin ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Lamprecht, Almanya’nın ödün vermeye hazır olup olmadığı konusunda gelen bir soruyu yanıtlamadı. 2019 yılında Alman hükümeti, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik askeri harekatı nedeniyle Ankara’ya silah teslimatını durdurma kararı almış, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu kararı sert sözlerle eleştirerek, kararın geri alınmasını talep etmişti. O dönemde İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin “Almanya’daki gibi AB genelinde uygulanacak bir silah ambargosu kararı” için çaba göstereceğini açıklamıştı.

LÜKSEMBURG DIŞİŞLERİ BAKANI’NDAN ERDOĞAN’A: PAZAR SATICISI ZİHNİYETİNDE

Bugün Alman medyasına konuşan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini engellemeyeceğini ve bunun sorumluluğunu alamayacağını öne sürdü. Ankara’nın hedefinin savunma ürünlerinin ihracatı konusunda uygulanan sınırlandırılmaların kaldırılması, özellikle de ABD’den F-16’ların sevkiyatı olduğunu öne süren Asselborn, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taviz verilmesini sağlamayı amaçladığını belirterek, Erdoğan’ın “pazar satıcısı zihniyetine” sahip olduğunu ve “fiyatı yükseltmek” istediğini iddia etti.

ERDOĞAN: YORULMASINLAR

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’dan Türkiye’ye gelecek diplomatik heyet için “Ha pazartesi Türkiye’ye geleceklermiş bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar yorulmasınlar” dedi. Erdoğan, Her iki ülkenin terör örgütlerine tavırlarını net olmadığını belirterek, “İsveç terör örgütlerinin kuluçka merkezi. Parlamentolarında teröristleri getirip orada bunları konuşturuyorlar” ifadelerini kullandı.

 

Erdoğan’dan İsveç ve Finlandiya’ya: Yorulmasınlar