AKP Yönetimi seçim öncesi ABD’de lobi çalışmalarını hızlandırdı. Milyon dolarlık sözleşmelerini yeniliyor, Kongre seçimlerinde değişime hazırlanıyor.
CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD ziyaretini eleştirirken AKP heyetleri Washington’u boş bırakmıyor. AKP’nin umudu Trump’ın Cumhuriyetçi Partisi’nde.
Parti Dış İlişkiler sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala başkanlığında bir heyet yılın üçüncü gezisini 8 Kasım Kongre seçimlerinden sonra yapacak.
Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu Kongre’de hayal kırıklığına uğrayan AKP Yönetimi milyon dolarlık lobicilerin aldığı ‘önemli kilit isimlerim’ olmadığı randevularla Senato’yla Temsilciler Meclisi binaları arasında koşturdular, AKP’li Büyükelçi Murat Mercan eşliğinde siyasi, askeri ve ekonomik destek aradılar ancak netice alamadılar.
Türkiye’ye yapılacak askeri satışların geçtiği Demokrat Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory Meeks yasa tasarılarına şartlar koydular zaman zaman da AKP heyetlerinin randevu taleplerine cevap vermediler.
Türkiye’ye yaptırım tasarıları sunan Senatör Menendez, Erdoğan’ı en sert biçimde eleştiren isimlerden biri oldu.
S-400 Rus füze sistemi Kongre’nin kırımızı çizgisi.
Cumhuriyetçi, Demokrat farketmiyor.
Bu nedenle Başkan Trump döneminde uygulanan Caatsa yaptırımları yürürlükte. Türkiye F-35 projesinden çıkarıldı, ödediği milyarlarca dolara el kondu. F-16 savaş uçakları modernizasyon ve satışı için bir adım atılmadı.
Erdoğan ve ailesinin mal varlığının araştırılması istendi ve vize yaptırımları uygulandı.
AKP Yönetimi son aylarda rotasını İsrail’e çevirdi. Kötü giden ekonomik yönetimi Yahudi Lobisi ile yakınlaşarak düzeltilmeye çalışıyor.
İsrail’le yakınlaşma politikası Erdoğan Yönetimine ‘güven’ sağlamadı, Kongre’yi harekete geçirmeye yetmedi.
AKP Yönetimi 8 Kasım’da yapılacak ara seçimlerden Kongre’de olacak değişimden medet umuyor.
Kamuoyu yoklamaları Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’ni Cumhuriyetçilerin kazanacağını gösteriyor. Senato’da ise kıran kırana bir mücadele var. Cumhuriyetçiler Demokrat çoğunluktaki Senato’ya asılıyor. Dolayısıyla bu seçimler Cumhuriyetçilerle daha yakın ilişki içinde olan AKP iktidarının geleceği içinde önem taşıyor.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan hiçbir resmi sıfatı olmadan Beyaz Saray’da Başkan Bush tarafından kabul edilişi 10 Aralık 2002 yılından günümüze kadar yaklaşık 25 kez ABD’ye geldi.
Bu süre içinde Bush, Obama, Trump ve Biden çeşitli dönemler Başkan olarak Erdoğan’la bir araya geldi. Beş Başkan döneminde inişli çıkışlı ilişkiler yaşandı.
Ancak en samimi ve en gergin ilişkiler dönemi 4 yıllık Başkan Trump döneminde oldu. Trump Erdoğan’a rahip Brunson’dan dolayı gerginleşen ilişkiler üzerine ağır bir mektup yazmıştı.
https://tele1.com.tr/erdogan-trump-iliskisi-kitap-oldu-370072/