AKP’nin Can Atalay için Yargıtay engelini aşma formülü: Önce vekilliği düşür

Yayın tarihi: 12 Ocak 2024 Cuma 11:01 am - Güncelleme: 12 Ocak 2024 Cuma 11:01 am

AYM’nin hakkında iki kez ihlal kararı vermesine karşın tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay konusunun ‘daha fazla krize dönüşmemesi’ için bazı AKP’lilerin öneriler getirdiği öne sürüldü.

Anayasa Mahkemesi’nin hakkında iki kez ihlal kararı vermesine karşın tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili bazı AKP’lilerin öneriler getirdiği öne sürüldü. Buna göre, konunun daha fazla krize dönüşmemesi için, “Can Atalay’la ilgili milletvekilliğinin düşürülmesi kararının okunması, Atalay’ın AYM’ye yeniden başvuru yapması, yeni kararın TBMM’ye gönderilmesinin ardından da yemin ederek göreve başlaması” önerisinin gündemde olduğu konuşuluyor.

Gazete Pencere’den Nuray Babacan’ın aktardığı kulise göre, öneriler AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a ve MHP lideri Devlet Bahçeli’ye de sunuldu.

“Bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol” diyen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasetteki son görevi olabilecek bu makamda “iyi polis” konumunu korumaya çalışıyor. Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararın, Genel Kurul’da okunmasına ancak sonraki aşamaların planlandığı gibi tamamlanması durumunda karar verebileceği iddia ediliyor.

Adalet Bakanlığı bürokrasisi dahil hukukçu AKP’lilerin bazıları, Can Atalay kararının okunması sürecinde, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndaki benzer aşamaların gerçekleşebileceğini dile getiriyorlar. Bu öneriyi savunanlar, TBMM Başkanı’nın Milletvekilliğinin düşürülmesi kararını okutması, bunun ardından yeni bir sürecin başlatılması, Can Atalay’ın AYM’ye yeni bir başvuru yapması, milletvekili hakkını savunan ve tahliye talebinde bulunan yeni karar, direkt TBMM’ye gönderileceği için Yargıtay’ın aradan çekilmesi, TBMM yönetiminin de yemin ettirerek, Atalay’ın göreve başlamasının sağlaması sürecini başlatması” görüşünü dile getiriyor.

Özgür Özel’den liderlere mektuplu Can Atalay daveti

NE OLMUŞTU?

Gezi Davası tutuklusu Can Atalay TİP’ten Hatay Milletvekili seçilmesinin ardından “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce reddedilmişti.

Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu arada, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim’de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.

Anayasa Mahkemesi, 25 Ekim’de yaptığı toplantıda ise oy çokluğuyla Can Atalay’ın “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmişti.

13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi bu karara da uymamıştı. Daire bir de kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yine AYM’nin yolunu tutmuştu. AYM bir kez daha Atalay için hak ihlali kararı vererek, Yargıtay ve alt mahkemelerin kararı denetleme yetkisi bulunmadığına hükmetmişti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi de bu karara da uymamıştı.

Can Atalay için üçüncü başvuru: Tarihte yok ama AYM yapabilir

Kaynak: TELE1