AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu talanı mahkemeye sunuldu

Yayın tarihi: 1 Aralık 2022 Perşembe 12:04 pm - Güncelleme: 1 Aralık 2022 Perşembe 12:04 pm

Validebağ Korusu için yürütmeyi durdurma kararlarının ardından görülen duruşmada, AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin koruya verdiği zararlar belgelerle mahkemeye sunuldu. Vatandaşlar kararın lehlerine çıkmasını bekliyor.

İstanbul Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nun yok edilmesine karşı 25 yıllık mücadele veriyor. Koruya millet bahçesi yapılması ve imar planlarının iptali için açılan dava dün Bağcılar’daki 6. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Avukat Onur Cingil, “Millet bahçesi projesinin ve imar planlarının iptalini bekliyoruz” dedi.

Validebağ Korusu’nda Millet Bahçesi projesi ve koruyu yapılaşmaya açacak imar planlarına karşı hukuki mücadele sürüyor. Millet bahçesi ve imar planları için açılan davada bilirkişi raporları yurttaşların lehine çıkarken mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Dün de karar duruşması görüldü.

BirGün’ün haberine göre, Validebağ Gönüllüsü yaklaşık 45 kişinin katıldığı davanın duruşmasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı avukatları ile Üsküdar Belediyesi avukatları savunma yaptı. Bakanlık ve belediyenin avukatları davaların reddini talep etmekle yetindiler. Kararın 1 ay içerisinde açıklanması bekleniyor.

“KEDİYİ SEV, KORUYU KORU”

Duruşmanın ardından Validebağ Gönüllüleri’nin Twitter hesabından da “Bu dağın görünmeyen tarafı binlerce insan gönüllü doğa sever hep birlikte takip ettik etmeye de devam edeceğiz. Kararı bekliyoruz. Elbette koru kazanacak çocuklar kuşlar kaplumbağalar serçeler kazanacak. Kediyi sev, köpeği öp, koruyu Koru” mesajı paylaşıldı.

RAPORLAR AÇIK

Duruşmanın ardından Avukat Onur Cingil, iptal ettirilen ihaleye ilişkin imar planları olduğunu hatırlattı. Cingil, “Otopark, rekrasyon alanları, amfi tiyatro, aydınlatma, ağaç dikilmesi gibi birçok işi kapsayan ihaleye ilişkin imar planı ve millet bahçesi projesine yürütmeyi durdurulma kararı verilmişti. Bilirkişiler verdikleri raporlarda, millet bahçesi uygulanırsa korunun vasfının ortadan kalkacağına ve imar planına ilişkin ise hem yine korunun ortadan kalkacağına hem de planlamanın şehircilik tekniklerine uygun yapılmadığını belirtmişti” dedi.

Raporların üzerine duruşma görüldüğünü ve dilekçelerindeki beyanları tekrarladıklarını belirten Cingil, “Özellikle büyük görsellerle bu zamana kadar neler yaşandığını, korunun önemini, bitki örtüsünü, kuşların yaşam alanlarını, faunasını, florasını anlattık. Ayın zamanda Üsküdar Belediyesi’nin mahkeme kararlarına rağmen moloz dökmekten geri durmadığını, ağaçları budadığını ve canlılara zarar verdiğini gösterdik. Plan ve projenin iptalini istedik” ifadelerini kullandı.

MÜCADELE SÜRECEK

Validebağ Gönüllüleri’nden Arif Belgin ise davada Bakanlık ve belediye avukatlarının davanın reddini istemekle yetindiklerine dikkat çekti. Belgin, kararın lehlerine çıkmasını beklediklerini ve Validebağ’ı koruma devam edeceklerini ifade etti.

AKP’li Üsküdar Belediyesi, polislerle Validebağ Korusu’na girdi! Koru savunucuları direniyor!