AKP, Genel Başkan Erdoğan’ın talimatıyla Washington’da partinin resmi ofisini açmak için harekete geçti. ‘AKP -ABD’ temsilcisi olarak Erdoğan’ın ABD’de yaşayan kuzeni (dayıoğlu) Halil Mutlu’nun atandığı öğrenildi.
Ensar ve Türgev Vakfı'nın ortaklaşa 2014 yılında ABD'de kurduğu TÜRKEN (USA) Vakfı'nın kurucularından ve yönetim kurulu üyesi olan ayrıca AKP yanlsı ‘Türk- Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC) adlı derneğin yöneticiliğini yapan Halil Mutlu bu görevini bırakarak hazırlıklara başladı.
ABD’de siyasi parti temsilciliği açmak için Adalet Bakanlığı (Yabancı Ülke Temsilcileri Kayıt Yasası- Foreign Agents Registration Act) FARA’ya kayıt yaptırılması gerekiyor.
https://tele1.com.tr/washington-penceresinden-erdogan-israil-iliskisi-568766/
Haberi duyunca şaşırmadım değil.
AKP yıllar sonra neden şimdi ABD’de resmi bir temsilcilik açma ihtiyacı duydu?
Cumhuriyet Halk Partisi ve Halkın Demokrasi Partisi’nin ABD’de resmi temsilcilikleri var. CHP ve HDP FARA’ya yapılan resmi kayıt çerçevesinde faaliyet gösteriyor. Her 6 ayda bir Adalet Bakanlığına temasları, gelir ve harcamalarını rapor ediyor.
CHP ve HDP Muhalefet Partisi ve doğal olarak parti politikalarını yönetimlere ve basına her ülkede anlatırlar. Öteki muhalif partiler de isterse temsilcilik açabilir.
Ancak AKP iktidar.
AKP’nin politikalarını Yönetime ve Kongre’ye anlatmak için milyonlarca dolar ödenerek kiralanan birçok lobi şirketi var. Ayrıca Finans kurumları ve Savunma Sanayii için de lobi şirketlerine milyonlar veriliyor.
Daha da önemlisi yıllarca AKP içinde önemli görevlerde bulunan Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden biri olan Washington Büyükelçisi Murat Mercan partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iç ve dış politikalarını, İsrail’le son zamanlarda yakınlaşma girişimlerini Biden Yönetimine, Kongre’ye, finans kurumlarına Washington, New York ve öteki kentlerde anlatmaya çalışıyor.
Erdoğan’ın aynı zamanda AKP Genel Başkanı olduğu biliniyor. Ayrıca söylemleri ABD’ye anında ulaşıyor.
AKP destekli dernekler de var. Gerçi ‘kar amacı gütmeyen (501C)’ nolu yasaya göre kurulan kuruluşlar, dernekler siyasi faaliyette bulunamaz. AKP’nin zaten buna ihtiyacı da yok.
Yani AKP ABD’de biliniyor, her gün bir şekilde anlatılıyor.
Ayrıca temsilciliğe ne gerek var?
Bu arada Süleyman Soylu’dan önceki İçişleri Bakanı (2013-2016) Efkan Ala, Washington, New York ve bazı eyaletlerde (New Jersey, Florida) yaşayan Türk vatandaşlar ve dernek temsilcileriyle temaslar yapıyor. AKP dış ilişkilerden sorumlu Ala’nın bölgenin kaynadığı bir dönemde ağırlıklı olarak sadece Türk vatandaşlarla temas yapmak için ABD’de bulunması tesadüf olamaz.
Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da New York’ta Türk vatandaşlarla toplantılar düzenliyor.
Son olarak bir haber de Pensilvanya’dan.
Fethullah Gülen’in öldüğüne ilişkin haberler doğrulanmadı. Ancak Fetö’ye yakın çevreler ağır hasta olduğunu, ölümünden sonra cemaatin geleceğiyle ilgili planlar yapıldığını doğruluyor.
Sahi AKP neden ABD’de resmi temsilcilik açma gereği duydu?