AFP’den analiz! “Türkiye’nin kazanan kadınları kültür savaşlarını tetikliyor”

Yayın tarihi: 15 Eylül 2023 Cuma 12:26 pm - Güncelleme: 15 Eylül 2023 Cuma 12:32 pm

Fransız haber ajansı AFP, Türkiye’de son dönemde kazanılan başarılarda kadınların emeğinin olmasının muhafazakar ve laik kesim arasında kutuplaştırmayı arttırdığına dair bir analiz yayınladı.

Türkiye’de kadınların uluslararası alanda kazandığı başarılar yabancı basında da Türkiye’deki kutuplaşmaya ilişkin analizlere konu oluyor.

Fransız haber ajansı AFP, “Türkiye’nin kazanan kadınları kültür savaşlarını tetikliyor” başlıklı yazısında, Merve Dizdar’ın Cannes’da En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alması ve Kadın Voleybol Milli Takımı‘nın Avrupa Şampiyonu olmasının Türkiye’de muhafazakar ve laik kesim arasındaki kutuplaşmayı artırdığına dikkat çekti.

Cannes’da En İyi Kadın Oyuncu ödülü Merve Dizdar’a “Tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum”

Dizdar’ın ödülünü “umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerine” adadığına dikkat çeken AFP, bunun AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İslamcı muhafazakar tabanı üzerinden seçimi kazanmasının hemen öncesinde güçlü bir mesaj olduğu yorumunu yaptı. Filenin Sultanları’nın yıldızı olan ve lezbiyen kimliğini açıkça ortaya koyan Ebrar Karakurt’la devlet televizyonu TRT’nin röportaj yapmaktan kaçındığını da kaydeden ajans, ekonomik kriz döneminde Türk halkının moralini yükselten bu iki olayın da toplumda bölünmeye yol açtığını belirtti.

Filenin Sultanları dünya basınında! “Türkiye ikinci setten itibaren tribünleri ateşe verdi”

AFP’ye konuşan araştırma şirketi MetroPoll’ün kurucusu Özer Sencar, “Kutuplaşma, herkesin her konuda savaşmak için bir neden bulduğu bir boyuta ulaştı ve spor da bundan muaf değil” dedi.

Şampiyon Filenin Sultanları! Avrupa’nın en büyüğü biziz

İTÜ’den tarihçi Doğan Gürpınar da laik kesimin seçim yenilgisi sonrası kültür ve sporu daha fazla sahiplendiği yorumunu yaptı. Gürpınar, kadın voleybol takımının, muhafazakar kesimdeki “spor erkek işidir” algısını da yıktığını söyledi.

Beşiktaş Stadyumu’nda tarihi anlar! Futbolcular ve taraftarlar Filenin Sultanları’nın final maçını izledi