Açlık sınırını işaret eden Türk İş’ten: Ekonomik gerekçeler yoksulluğu kapatamaz

Yayın tarihi: 8 Aralık 2022 Perşembe 10:31 am - Güncelleme: 8 Aralık 2022 Perşembe 10:32 am

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın asgari ücret pazarlığını açlık sınırından açmasının ardından sendikanın genel sekreteri Pevrul Kavlak, “Hiçbir ekonomik gerekçe asgari ücretlinin içinde bulunduğu yoksulluk şartlarını kapatamaz” açıklamasında bulundu.

AKP iktidarının politikaları Türkiye’yi asgari ücretliler ülkesine dönüştürdü. Çalışan nüfusun yüzde 50’sinin asgari ücret aldığı Türkiye’de, yurttaşlar  aylardır açlık sınırının altında yaşamaya mahkum oldu.

Asgari ücrette yeni yıl zammı için başlayan pazarlık masasında Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, açlık sırının altında bir teklifi ‘kabul etmeyeceklerini’ söyledi. Atalay’ın pazarlığı açlık sınırından başlatması tepki gördü.

Asgari ücret için pazarlık devam ederken Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, basın toplantısı düzenledi. Kavlak şunları söyledi:

“Öncelikle yapılması gereken geçim şartlarının belirlenmesidir. Toplumun geniş kesimi yapılacak bu çalışmanın sonucu umutla beklemektedir. Umarım alacağımız karar hayal kırıklığına yol açmaz. Çalışma barışı ve toplumsal huzur getirir. Bunu sağlamanın yolu birlikte belirlenecek yeni asgari ücretin insan onuruna yakışır bir tutarda olmasıdır. Ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması tabii ki önemlidir ama bunun için büyümenin kapsayıcı olması gerekir.

Birlik Sendikası’ndan ‘asgari ücret’ açıklaması

Bu rakamlar ortadayken bazı sermaye gruplarının asgari ücret artışının rekabeti engelleyeceği yönündeki açıklamaları kendilerine işçi değil köle aradıklarını gösteriyor.

“TÜRKİYE ASGTARİ ÜCRET ÜLKESİ HALİNE GELDİ”

Dar ve sabit gelirli kesimlerin beklentisi ücretliler lehine vergi diliminde ayrım yapılmasıdır.

Türkiye ne yazık ki asgari ücret ülkesi haline gelmiştir. Oran yüzde 50’lerin üzerinde. Asgari ücretin artırılması kadar önemli olan konu ülkemizde asgari ücretle çalışanların sayısının düşürülmesidir. Bunun için toplu pazarlık sistemi geliştirilmeli.

“GEREKÇE KABUL EDİLEMEZ”

Ekonominin içinde bulunduğu durum bahane olarak kabul edilemez. Hiçbir ekonomik gerekçe asgari ücretlinin içinde bulunduğu yolsulluk şartlarını kapatamaz.

Her geçen yıl işçinin ücretinden kesilmektedir. Ücretliler genellikle sabit gelirliler olarak tanımlanır. Ama mevcut vergi yapısıyla azalan gelirliler olarak tanımlanması gerekir.

VERGİ ÇIKIŞI

Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerekir.

Ülkemizde sosyal adaletten, refah toplumundan söz edeceksek hakça bir paylaşımdan söz edeceğiz.

Çalışma Bakanlığı rakamları açıkladı. Sayın TÜRK-İş Başkanımız daha önce bir televizyon programına katıldı. ‘Açlık sınırı altında bir anlaşma imzalar mısınız’ diye soruldu? Kırmızı çizgimiz bunun altına düşmemek dedi. Dün de bunu açıkladı. Son 20 yılda asgari ücret 29.8 kat, yaklaşık 30 katı zam yapılmış. Ortalama memur maaşları 18 kat artmış. Ortalama memur emeklisi maaşları 13 kat artmış. Türkiye neden asgari ücreti konuşuyor? Yetmediği için konuşuluyor. Türkiye’de bu için çözümü örgütlenmektir, sendikalı olmaktır.”