AB’den Çin’e yaptırım kararı: 1989’dan bu yana ilk kez uygulanıyor

Yayın tarihi: 22 Mart 2021 Pazartesi 3:23 pm - Güncelleme: 22 Mart 2021 Pazartesi 3:32 pm

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Uygur Türkleri’ne uygulanan sistematik şiddet ve baskıya karşı üst düzey Çinli yetkililere yaptırım kararı aldı. AB’nin bu kararı 1989’dan bu yana Çin’e uygulanan ilk yaptırım.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Zirvesi bugün Brüksel’de gerçekleşti. Myanmar’da yaşanan askeri darbenin, Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı sistematik şiddetin ve Türkiye-AB ilişkilerinin gündeme geleceği toplantıda, Çin ile ilgili çok sert ve net kararlar alındı. AB bakanları, Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı ‘şiddet ve zulüm’ dolayısıyla yaptırım uygulama yoluna gitti.

Reuters’ın ‘flaş gelişme’ şeklinde sunduğu haberde, AB yetkilileri aralarında Şincan Kamu Güvenliği Bürosu Direktörü Chen Mingguo, üst düzey Çinli yetkili Wang Mingshan ve Şincan Bölgesi’nin eski yöneticisi Zhu Hailun’a yaptırım uygulama kararı alındığı kayıtlara geçti.

EN SON 1989’DA UYGULANMIŞTI

AB, en büyük ikinci ticaret ortağı olan Çin’e en son 1989’da Tiananmen Meydanı’ndaki baskının ardından yaptırım kararı almıştı, yaptırım kapsamındaki silah satış ambargosu ise hâlâ devam ediyor. Çin’e yönelik yeni yaptırımlar sembolik olarak görülse de AB’nin Çin politikasında önemli değişimler olabileceği sinyalini veriyor.