ABD ile F-16 pazarlığı

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2022 Çarşamba 8:00 am - Güncelleme: 24 Ağustos 2022 Çarşamba 8:28 am

Türk ve ABD heyetleri arasında Washington’da yapılan F-16 pazarlığı devam ediyor.

Görüşmelerde F-16 paketinin teknik ayrıntıların yer alacağı resmi “teklif mektubu”nun hazırlanması üzerinde çalışıldığı bildirilmişti. Ancak bir haftadır yapılan görüşmeler taraflardan şimdiye kadar bir açıklama yapılmadı.

Erdoğan Yönetimi’nin 40 adet F-16 savaş uçağının satışı ve 80 uçağın modernizasyonu için ABD’ye resmi talep mektubunu iletmesi önümüzdeki ay birinci yılını dolduruyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın , ‘F-16’ların modernizasyonu ve satışı konusunda Başkan Biden’ın olumlu yaklaşımını gördüm’ demesinin üzerinden 11 ay geçti.

ABD’den Erdoğan yönetimine uyarı

BİDEN YÖNETİMİNDEN TEK ADIM

Bu süre içinde mali boyutu 6 milyar dolar tutarında olduğu tahmin edilen F-16 paketi için Biden Yönetimi’nden atılan tek somut adım, Dışişleri Bakanlığı Yasama ve Kongre İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı’nın Mart ayında Kongreye yazdığı mektup oldu.

TEMSİLCİLER MECLİSİ SATIŞI KISITLAYAN ÖNERGEYİ KABUL ETMİŞTİ

Mektup, Senato’nun Şubat ayında yönetime gönderdiği ‘Türkiye’ye F-16 satış teklifinde bulunmayın, onaylamayız’ mektubuna cevap dışında satış için resmi bir nitelik taşımıyor. ABD Kongre’nin satış karşıtı tutumu devam ediyor. Temsilciler Meclisi de geçen ay F-16 satışını kısıtlayan bir yasa değişikliği önergesini kabul etmişti. Önergede, ABD yönetiminin, satışın ülkenin güvenliği için gerekli olduğunu belgelemesi ve söz konusu uçakların Yunanistan üzerinde izinsiz uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması koşulları yer almıştı.

Yunanistan’da bulunan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez, bir Yunan gazetesine ‘Ankara’nın siyasi rotasını değiştirene ve Rusya’nın S-400 füze savunmasını almayı reddederek NATO’ya olan bağlılığını yerine getirene kadar Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satmaya karşı olduğunu’ söyledi.

İmamoğlu’nun İngiltere Büyükelçisi Chillcott ile yediği akşam yemeği!