ABD Dışişleri’den Venezuela açıklaması

Yayın tarihi: 24 Ocak 2019 Perşembe 6:37 pm - Güncelleme: 24 Ocak 2019 Perşembe 6:41 pm
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela’da yaşanan son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiğini açıklamasının ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan yeni bir açıklama geldi.

Pompeo, ”Venezuela hakkındaki tartışma bitmiştir. Maduro hükümeti gayri meşru, ‘sefil’ ve ‘köküne kadar antidemokratik’.” iafdelerini kullandı.

İNSANİ YARDIM TEKLİFİ

ABD’nin Maduro hakkındaki nihai kararını bir gecede vermediğini söyleyen Pompeo, ABD’nin Venezuela’ya 20 milyon dolardan fazla insani yardımda bulunmak için hazır bulunduğunu belirtti.

NE OLMUŞTU?

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun Nicolas Maduro’yu tanımayarak kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından destekçilerine seslenen Maduro, Guiado’ya destek veren ABD’ye rest çekmişti. Maduro, Venezuela’daki ABD’li diplomatların ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre tanımış, ülkesinin ABD ile diplomatik ilişkilerini sonlandırdığını duyurmuştu.

Maduro’nun açıklamalarının ardından ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Başkan Guaido’yu desteklemeye hazırız. Guaido, ABD ve diğer ülkelerdeki diplomatik temsilcilerin statüsünü belirleme de dahil olmak üzere geçici başkan olarak anayasal görevlerini yerine getiriyor. Guaido’nun Venezuela’daki tüm ülkelerle diplomatik ilişkileri sürdürmeyi amaçlayan direktifini memnuniyetle karşılıyoruz” ifadeleri yer almıştı.