ABD Cemal Kaşıkçı davasında Prens Selman’a dokunulmazlık istedi

Yayın tarihi: 19 Kasım 2022 Cumartesi 1:40 am - Güncelleme: 19 Kasım 2022 Cumartesi 1:40 am

ABD yönetimi, İstanbul’da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda katledilen Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın davasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a dokunulmazlık verilmesini istedi.

ABD yönetimi, Cemal Kaşıkçı cinayeti davasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a dokunulmazlık verilmesini istedi.

ABD EMRİ SELMAN VERDİ DEMİŞTİ!

ABD istihbaratı, cinayet emrini Muhammed bin Selman’ın verdiğine yönelik görüş bildirmişti.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, Muhammed bin Selman’ın Suudi Arabistan Başbakanı olarak görev yapmaya başlaması nedeniyle dokunulmazlığa sahip olduğunu yönünde mahkemeye görüş bildirdi.

ABD Adalet Bakanlığı avukatları da, Columbia Bölge Mahkemesi’ne sunulan bir belgede, “Devlet başkanı dokunulmazlığı, uluslararası teamül hukukunda köklü bir doktrindir ” ifadesini kullandı.

Kaşıkçı davasına şerh düştüğü için sürülen hakim: Yürütme-yargı ilişkisi patron-işçi ilişkisine dönüştü

Biden yönetimi, kararın “suçsuzluk beyanı olmadığı” görüşünde.

BBC Türkçe’nin haberine göre; Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada, “Bu, Dışişleri Bakanlığı tarafından uluslararası teamül hukukunun uzun süredir devam eden ve köklü ilkeleri uyarınca yapılan yasal bir tespittir. Davanın esasıyla hiçbir ilgisi yoktur” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: Şehitlerimizin kanı üzerinden İsrail ile pazarlık yapıldı

“CEMAL BUGÜN YİNE ÖLDÜ”

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, kararla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Cemal bugün yine öldü” yazdı.
Twitter paylaşımını geçin

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda katledilmişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı’nın ölümünden kısa bir süre sonra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman’ı hedef almıştı. Erdoğan, “Bunlar dünyayı enayi zannediyor. Bu millet enayi değil, hesap sormasını bilir” dedi. Geçtiğimiz aylarda ise Selman, Saray’da şatafatla ağırlanmıştı.

Türkiye’de görülen 26 sanıklı Kaşıkçı davası 7 Nisan 2022’de Suudi Arabistan adli makamlarına devredildi. Davanın devredilmesine muhalefet şerhi koyan Hakim Nimet Demir, İstanbul’dan Kahramanmaraş’a sürüldü.

Suudi Arabistan, eski Washington Post gazetesi yazarı Kaşıkçı’nın, kendisini ülkesine dönmeye ikna etmek için gönderilen bir ajan ekibi tarafından “alçak bir operasyonda” öldürüldüğünü açıklamıştı.

Eylül ayında başbakanlık görevini üstlenen 37 yaşındaki Muhammed bin Salman, Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgisi olduğunu iddialarını reddediyor.

Ancak Amerikalı yetkililer, CIA’in Muhammed bin Salman’ın prens olarak cinayetten haberdar olduğu ve suç ortağı olduğu yönünde görüş bildirmişti.

Birleşmiş Milletler tarafından konuyu araştırmakla görevlendirilen Agnès Callamard da Kaşıkçı’nın “önceden ayrıntılarıyla planlanmış bir cinayete kurban gittiği” sonucuna varmıştı.