ABD alerji yapmayan kedi üretecek

Yayın tarihi: 29 Mart 2022 Salı 4:01 pm - Güncelleme: 29 Mart 2022 Salı 4:01 pm

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli biyo-teknoloji firması InBio’da görev alan bir araştırma ekibi, hipoalerjenik kediler üretme yolunda bir adım daha attı. Araştırma ekibi, kedilerde alerjik reaksiyonu tetikleyen iki geni kedilerin hücrelerinden silmeyi başardıklarını açıkladı.

Gen düzenleme teknolojisi CRISPR’ı kullanan bilim insanları, insanlarda alerjiye yol açmayan kediler üretme yolunda bir adım daha attı. Genetikçilerin bu girişiminde ise canlı bir varlık bir “ürün” olarak görülüyor.

ABD merkezli biyo-teknoloji firması InBio’da görev alan bir araştırma ekibi, alerjik reaksiyonların ana sorumlusu olan proteinin üretilmesini sağlayan iki geni kedi hücrelerinden silmeyi başardığını açıkladı. Ekip, bunun alerjiye sebep olmayan kediler üretmenin ilk adımı olduğunu söyledi.

Ekibi yöneten Nicole Brackett, “Bunun için tahmini zaman çizelgesi birkaç yıl” diye konuştu. Independent’ta yer alan habere göre, kediler kendilerini temizlemek için yalandıkça bu protein de hayvanın kürküne yayılıyor ve kürk kurudukça havaya karışıyor.

İnsanların yaklaşık yüzde 15’i kedilere alerjik reaksiyon gösteriyor. Bunun temel nedeni, tükürük ve deri bezlerinde salgılanan Fel d 1 adlı küçük bir protein.

Programı terk eden Arif Verimli’den aylar sonra gelen Müge Anlı itirafı