Sağlık çalışanları tüm yurtta büyük grevde

Yayın tarihi: 15 Haziran 2022 Çarşamba 2:47 pm - Güncelleme: 15 Haziran 2022 Çarşamba 3:25 pm

AKP’nin ‘Sağlıkçılara müjde‘ diyerek Meclis’e sunduğu tasarıya tepki gösteren sağlık emekçileri iş bıraktı, “Bugün bir günlük eylem yapıyoruz ama bu ülkenin sağlıkçıları süresiz grevlere de hazır” dedi.

Sağlıkçıların özlük haklarıyla ilgili olarak bekledikleri yasa teklifi, büyük hayal kırıklığı yarattı. Sağlıkçılar, bugün (15 Haziran Çarşamba) tüm yurtta iş bıraktı.

TTB, SES, TDB, Hekim Sen, Tabip Sen, Genel Sağlık İş, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, KADHED, AHEF ve AHESEN dahil 11 sağlık emek ve meslek örgütünü katıldığı iş bırakma eylemi Cumhuriyet tarihinin sağlık sektöründeki en yoğun iş bırakma eylemi olduğu belirtiliyor.

Sağlık çalışanları mesleklerini bırakıyor: Hemşirelerin gelirleri açlık sınırının altında

CERRAHPAŞA’DA HEKİMLER YÜRÜDÜ, HASTALAR ALKIŞLADI

Sağlık alanındaki sorunların çığ gibi büyüdüğüne dikkat çeken sağlık emekçileri bugün işyeri önünde ve il merkezlerinde açıklama yaptı.

Evrensel’in haberine göre, bugün Meclis Genel kuruluna gelmesi beklenen yasaya karşı Türkiye’nin dört yanında ses çıkaran sağlık emekçileri Türkiye’nin en köklü hastanelerinden biri olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinden seslendi, “Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz!” dedi.

‘ŞİDDET VARSA HİZMET YOK’

İstanbul’da hemen her hastanede sağlık emekçileri iş bıraktı. Bunlardan biri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesiydi. İş bırakma eylemine katılımın yüzde 65-70 dolaylarında olduğu belirtilirken, hastanede aciller ile çocuk, onkoloji bölümleri dışında hizmet verilmedi. Ameliyathaneler çalışmadı, polikliniklerde hizmet durdu. İl dışından gelen hastalar ile durumu acil sayılabilecek hastaların tedavisi devam etti. Eylem için buluşma adresi ise hastane içerisindeki Havuzlu Bahçe idi.

FOTOĞRAF: EYLEM NAZLIER

Havuzlu Bahçe’de buluşan sağlık emekçileri hastane içerisinde “Sağlığa ayrılan bütçe artırılsın”, “Aile hekimliği ceza yönetmeliği geri çekilsin”, “Performansa hayır”, “Herkes bilsin şiddet varsa hizmet yok”, “5 dakikada hekimlik yapılmaz” dövizleri taşıdı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hekim göçüne ilişkin söylediği ‘giderlerse gitsinler’ sözüne, “Buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz” diyerek yanıt veren sağlık emekçileri, hastane içerisinde taleplerini haykıran sloganlarla yürüdü. Yürüyüş boyunca eyleme katılmayan sağlık emekçileri poliklinik önlerinden ve pencerelerden yürüyen sağlık emekçilerine alkışlarla destek verdi. Yürüyüşe İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri de katıldı.

ASİSTAN HEKİMLER: YETER!

Eylemde genç hekimlerin sayısı dikkat çekiciydi. 36 saatlik nöbetler, nöbet sonrası çalışma, düşük ücretler ve ağırlaşan çalıma koşulları ile boğuşan asistan hekimlerin eğitimleri de geri planda kalıyor. Nitelikli uzmanlık eğitimi, eğitimi önceleyen çalışma düzeni, nöbet ertesi ücretli izin hakkı, insanca yaşanacak temel ücret için mücadele eden asistan hekimler bu talepleri ile bugün eylemdeydi. Bazı bölümlerin önünden geçerken asistan hekimlerin eyleme katılmasına izin vermeyen hocalara tepki vardı.

‘O ZAMAN OLMAYAN GÜVENLİK-POLİS ŞİMDİ BURADA’

Yürüyüş sonrası Havuzlu bahçede yeniden bir araya gelen sağlık emekçileri burada bir açıklama yaptı. Burada ilk sözü Prof. Dr. Ercan Türeci aldı. Hekimlerin sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırıldığı ve hedef gösterildiği hatırlatan Türeci, geride bıraktığımız haftalarda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yoğun bakım servisinde yatan bir hasta yakınının anestezi ve yoğun bakım asistanı Dr. Maryam Arslan’a şiddet uyguladığını hatırlattı. Bu şiddet sırasında ‘güvenlik güvenlik’ diye feryat ettiklerini hatırlatan Türeci, “O zaman bulamadığımız güvenlik bugün burada. Yelekli polisler, yeleksiz polisler, güvenlik görevlileri buradalar. Bizim hastane içerisinde çalışırken güvenliğimizi sağlamanın pratik bir yolu var. Bundan sonra her gün ‘grev yapacağız, basın açıklaması yapacağız’ diyeceğiz o zaman güvenlik de olur polis de” diye konuştu.

‘SAĞLIKLI BİR GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ!’

Ardından ortak açıklamayı Doktor Tahsin Çınar yaptı. “Başka Kamil Furtanlar, Ersin Arslanlar olmasın, yaşatmak için yaşamak istiyoruz. Bu bir itiraz! Bugün mecliste yürütülen senaryoyu reddediş!” diyen Çınar şöyle seslendi:

“Aylar süren oyalamanın ardından, yeni yasa teklifiyle emeğimizle yeniden alay ettiniz. Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken, nitelikli şekilde çalışabilmemiz için yeterli süre ve olanaklar, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, toplumun daha az hastalanması için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken; sizlerin bize reva gördüğü, performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak gömmek oldu. Sizin bizlere dayattığınız sağlıksızlığa karşı bizler bu gidişatı değiştirmek, sağlıklı bir gelecek için birlikteyiz. Bugünkü G(ö)REV eylemimiz son değil. Hakkımız olanı alana kadar hep birlikte, sağlıksız politikalarınızın ve emek gasbınızın karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Tüm Türkiye’de hakları için, mesleğinin onuru için bir araya gelen milyonlar olarak biliyoruz ki emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz.”

‘OYALAMA DEĞİL HAKKIMIZ İSTİYORUZ’

Samatya İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri iş bıraktı, hastane kampüsünde yürüyüş yapan emekçiler “Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

FOTOĞRAF: EVRENSEL

ADANA’DA TÜM İŞ YERLERİNDEN ORTAK EYLEM

“Oyalama Değil, Hakkımız Olanı İstiyoruz!” sloganıyla greve giden sağlıkçılar Adana’da ASM’ler ve hastanelerde başlayan eylemlerin ardından kitlesel basın açıklaması yaptı.

Adana’da sağlık alanında 11 meslek örgütü iş bırakma eylemine katıldı. Eylemler Adana Şehir Hastanesi, Ç.Ü. Balcalı Hastanesi, Seyhan, Yüreğir ve Çukurova Devlet hastaneleri dahil tüm işyerleri ve çoğu ASM’de gerçekleşti. Eylemlere Adana Tabip Odası, SES, AHEF, AHSEN, Birlik Dayanışma, Genel Sağlık İş, Hekim Sen, KADHED, Tabip Sen, TDB ve Hekim Birliği Sendikası üyesi emekçiler katıldı. Balcalı’da gerçekleşen eyleme Dev Sağlık İş de katıldı.

ASİSTAN HEKİMLER YOĞUN KATILDI

Açıklamalara çalışma koşulları her geçen gün ağırlaşan asistan hekimlerin katılımı yoğun oldu. Balcalı Hastanesi’nde sabah saatlerinde yapılan açıklamayı bir asistan hekim okudu. Açıklamayı okuyan hekim “Biz gerçekten yorulduk. Sağlık sistemindeki aksaklıkların hekimlere iş yükü ile çözülmesinden, hasta ile karşı karşıya getirilmekten, yetersiz ücretlerimizin sosyal medyada abartı sayılar yazılarak hedef gösterilmekten yorulduk, biz tükendik ama asla haklarımızı elde edebilmek için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

‘SÜRESİZ GREVLERE DE HAZIRIZ’

Açıklamanın ardından konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, iktidarın bir an önce sağlık meslek örgütleri ile bir araya gelerek yeni yasa hazırlamalarını istediklerini belirterek “Şimdi tüm sağlık meslek örgütleri beraberiz. Bugün bir günlük eylem yapıyoruz. Bu ülkenin sağlık emekçileri ve hekimler 5 günlük eylemlere ve süresiz grevlere de hazır” ifadesini kullandı.

TBMM’DEN SESLENDİLER: EMEĞİMİZİ ŞEHİR HASTANELERİNE KİRA OLARAK ÖDEDİNİZ

Teklifiyle ilgili Meclis’te CHP ve HDP milletvekilleriyle de açıklama yapan sağlıkçılar taleplerini dile getirdi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken, nitelikli hekimlik yapmak isterken, sizlerin yaptığı biz hekimlere performansa dayalı ödeme sistemi dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak ödemek oldu” diyerek tepki gösterdi.

SAĞLIK ÖRGÜTLERİ ANKARA’DAN SESLENDİ

Sağlık meslek örgütleri, özlük haklarına ilişkin kanun teklifini protesto için Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nde eylem yaptı. Sağlık emekçileri, bugün Meclis’te görüşülen özlük haklarına ilişkin kanun teklifinde hakları iyileştirilmediği takdirde eylemlerinin devam edeceğini açıkladı. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Deniz Erdoğdu, “Özlük haklarıyla ilgili hekimler ve emekli hekimler yoksulluk sınırının altında ve açlık sınırının altında ücretlerle geçinmek zorunda bırakılıyor” dedi.

Sağlık çalışanlarının özlük haklarına yönelik yasa teklifi Meclis’e sunuldu