Milletvekilliklerinin düşürülmesine HDP’den ilk tepki: Bu iktidar darbecidir

Yayın tarihi: 4 Haziran 2020 Perşembe 4:43 pm - Güncelleme: 4 Haziran 2020 Perşembe 4:43 pm

Meclis Genel Kurulu’nda HDP Milletvekilleri Leyla Güven ile Musa Farisoğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin HDP’den ilk tepkiler geldi. HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, “Biz tarihe barış, demokrasi, eşitlik, adalet için mücadele etmiş olarak geçeceğiz sizler ise 100 yıl önce tarihe gömülmüş tek adamlığı ihya etmek için uğraşanlar olarak geçeceğiz” dedi. Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş ise Güven ve Farisoğlu hakkında ceza veren mahkeme heyetinin FETÖ’den tutuklu olduğunu hatırlattı.

Parlamento darbesi: Üç milletvekilinin vekilliği düşürüldü

Meclis Genel Kurulu’ndan alınan kararla CHP’li Enis Berberoğlu ile HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğlu’nun vekillikleri düşürüldü. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, yaptığı ilk açıklamada AKP’yi işaret ederek yapılanan HDP’yi demokratik siyasetten uzaklaştırma çabası olduğunu belirterek, “Biz asla buna boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Berberoğlu’ndan ilk açıklama: Cezamın kalanını yatmak üzere cezaevine teslim olacağım

‘BU HUKUK BURHAN KUZU HUKUKUDUR’

Oluç şu ifadeleri kullandı:”Biz bunu neden yaptığınızı biliyoruz. Bizi demokratik siyasetten uzaklaştırmak için yapıyorsunuz. Biz asla buna boyun eğmeyeceğiz. Yıllardır Kürt halkının baskıdan, zulümden korkup da boyun eğdiğini gördünüz mü? Türkiye’nin faşizmin karşısında diz çöktüğünü gördünüz mü? Demokratik siyaset mücadelesini sürdüreceğiz. Sizin bu iktidarınızı demokrasi mücadelesiyle mutlaka değiştireceğiz.

Oluç daha sonra tekrar söz alarak, “Bu hukuk Burhan Kuzu hukukudur. Yassıada’da Menderes, Ankara’da Kenan Evren olunmaz. Burada darbeci oluyorsunuz. Biz tarihe barış, demokrasi, eşitlik, adalet için mücadele etmiş olarak geçeceğiz sizler ise 100 yıl önce tarihe gömülmüş tek adamlığı ihya etmek için uğraşanlar olarak geçeceğiz.” ifadelerini kullandı.

4 KASIM DARBESİ DEVAM EDİYOR

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş ise Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklandığı 4 Kasım tarihini hatırlatarak, “4 Kasım darbesi devam ediyor. Bu iktidar darbecidir. Bu iktidar hukuku esas almıyor. Bu iktidar insanlığı esas almıyor. Bu iktidarın halk iradesiyle hiçbir işi kalmamıştır. KCK ana davasından ceza veren savcılar FETÖ davasından içerideler” dedi.