CHP: Milli iradeye kumpas kurulmuş bir darbedir

Yayın tarihi: 4 Haziran 2020 Perşembe 4:16 pm - Güncelleme: 4 Haziran 2020 Perşembe 6:15 pm

CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Meclis Genel Kurulu’nda yapılan görüşme sonucu vekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu hakkında açıklama yaptı. Özkoç, “Hukuksuzca milletvekillerimizin vekilliği ellerinden alındı” derken, Muharrem Erkek, “Milli iradeye kumpas kurulmuş bir darbedir” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP’li Enis Berberoğlu’nun TBMM’de okunan kararla vekilliğinin düşürülmesinin ardından düzenledikleri basın toplantısıyla açıklamalarda bulundu.

AKP’li vekil: Talimat alıyoruz, şeref duyarız

‘CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN GÖNDERİLEN BİR YAZIYLA VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ’

Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderilen bir yazıyla vekilliği düşürüldü” ifadelerini kullandı.

CHP’li Engin Özkoç, şunları kaydetti:

“AKP iktidarı kendi gündemini kendi yaratmak istiyor. Özgürlüklere ve demokrasilere karşı olan gündemi tekrardan gündeme getirmek istiyor. Milletvekilimiz Enis Berberoğlu, dürüst bir gazeteci. Hayatı boyunca, demokrasi ve milleti için mücadele etmiş tertemiz bir insan. Bir kumpas davasında yargılanıyor, mahkûm ediliyor. Daha sonra dışarı çıkıyor. Aradan 17-18 ay geçiyor ama bugün ne hikmetse birden TBMM’de tekrardan özgürlüğü alınıyor.

Vekilliği düşürülen Leyla Güven: Darbeler yalnızca silahla olmuyor

‘ERDOĞAN, KARŞITLIKLAR ÜZERİNE BİR SİYASİ GÜNDEMİ MECLİS’E TAŞIMIŞTIR’

Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin temel nedeni 20 Temmuz sivil darbesidir. AKP demokrasisi suçlu bir demokrasidir. Bugün yeni bir suçu daha hanesi maalesef ilave etmiştir.Demokrasinin en temel ilkesi mutabakattır. TBMM’de bu zor günlerde mutabakat içerisinde Türkiye’nin sorunlarını halletmemiz gerekirken AKP iktidarı ve onun genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtlıklar üzerine bir siyasi gündemi TBMM’ye taşımıştır. Bugün eğer herhangi bir konuda karar alınıyorsa kimin söylediği artık belli.

Enis Berberoğlu, bizim için suçsuzdur. O gerçekten özgürlükten ve demokrasiden yana bir milletvekilidir. Hakkında tek bir somut delil bile yoktur.Hukuksuzca, siyasi bir hesaplaşmanın sonucunda mahkûm edilmiştir. Milletvekili seçilmiş ve dokunulmazlığı tekrardan kazanmasına rağmen, hukuksuzca tekrardan yargılanması devam etmiştir.Bugün yapılan TBMM’de hukuksuzca milletvekilimizin özgürlüğünün elinden alınmasıdır. Yargıtay cezayı onayladı evet ne zaman? 20 Eylül 2018’de tahliye edildi.

‘GÜNDEMİ NEREYE TAŞIMAK İSTİYORSUNUZ?’

Berberoğlu, Anayasa Mahkemesi’ne hak ihlali nedeniyle başvurdu. Peki Anayasa Mahkemesi süreci tamamlandı mı? Hayır. Belki de 2 ay içerisinde hak ihlalinden dolayı Enis Berberoğlu’nun beraatine karar verilecekti. Ya da süreci durduracaklardı. Bildiğiniz üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidebilmek için bu iç hukuku tüketmek gerekiyor. Peki hukuki süreç devam ediyor mu? Evet devam ediyor. Süreç devam ederken TBMM’de neden bu kararı şimdi alıyorsunuz. Kim hangi akılla Türkiye’de nasıl bir olay yaratmak istiyor. Gündemi nereye taşımak istiyor?”

ENİS BERBEROĞLU: CEZAEVİNE TESLİM OLACAĞIM

HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğlu’yla birlikte milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu, partisinin genel merkezinde açıklama yaptı. Berberoğlu, “Önümüzdeki günlerde kalan 18 aylık cezamı yatmak üzere cezaevine teslim olacağım” dedi.

Parlamento darbesi: Üç milletvekilinin vekilliği düşürüldü

‘CEZAMI YATMAK ÜZERE TESLİM OLACAĞIM’

Berberoğlu, CHP Genel Merkezinde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kalan cezamın infazına devam edilmesi bir anlamda kararlaştırıldı. Önümüzdeki günlerde kalan 18 aylık cezamı yatmak üzere cezaevine teslim olacağım. Çıktığım günden beri bu benim için bir teneffüs dediğim için benim için bir sürpriz olmadı. Türkiye’de benim çıktığım günden beri demokrasi koşullarında bir değişiklik yok. Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ifade ettiği üzere, ‘Demokrasi için bir bedel ödenecekse ilk önce CHP’liler öder.’ Ben de bu bilinçteyim. 5 yıl müddetle siyaset yasağı uygulanacağı için karşınızda olamayabilirim ama her zaman CHP’li kalacağım.”

CHP’li Berberoğlu, MİT TIR’ları görüntülerini Can Dündar’a ilettiği gerekçesiyle 5 yıl 10 ay hapis cezasını almış ve bu ceza Yargıtay tarafından onanmıştı. Milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu’nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine de karar verilmişti.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal: Gün resmen faşizme karşı omuz omuza verme günüdür