89 kişiye mezar olan Galeria Sitesi bilirkişi raporu: Sorumluluk oranı yüzde 20

Yayın tarihi: 8 Mayıs 2023 Pazartesi 7:56 pm - Güncelleme: 8 Mayıs 2023 Pazartesi 7:57 pm

Galeria Sitesi‘nin yıkılmasıyla ilgili bilirkişi raporunda,”Proje sorumluları, yapan ve onaylayanların tamamı yanlış uygulama ve sistem seçiminden dolayı sorumlu bulunmuştur. Sorumluluk oranının yüzde 20 olduğu anlaşılmıştır” denildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da 89 kişinin hayatını kaybetmesi hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan rapor, savcılığa sunuldu. 31 sayfadan oluşan rapor yetersiz sayılarak ek rapor istendi. Bunun üzerine uzman heyetten oluşan bilirkişi ek olarak bir rapor daha hazırladı.

DHA’nın aktardığına göre hazırlanan raporda müteahhit, şantiye görevlileri, alışveriş merkezi yönetimi, yönetmeliği hazırlayan kurum ve proje sorumlularının yüzde 20 kusurlu olduğu belirlendi.

Raporda, şu ifadelere yer verildi;

“Bu projelerden yapım yılına göre sonra yapılanın mimari, statik betonarme hesapları yapan proje sorumluları, yapan ve onaylayanların tamamı yanlış uygulama ve sistem seçiminden dolayı sorumlu bulunmuştur. Sorumluluk oranının yüzde 20 olduğu anlaşılmıştır. Projenin yapımını üstlenen müteahhit kişi ve firmaların tamamı, şantiye şefi ve sürveyanı aldığımız beton karot test sonuçlarına göre yetersiz mukavemette beton imalatının olması, sorumluluk sebebidir. Sorumluluk oranının yüzde 20 olduğu belirlenmiştir.”

89 kişinin hayatını kaybettiği Galeria sitesinde ihmaller zinciri!