18. İstanbul Bienali 2025’e ertelendi

Yayın tarihi: 19 Ocak 2024 Cuma 5:01 pm - Güncelleme: 19 Ocak 2024 Cuma 5:01 pm

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), ‘küratör krizi’yle gündeme gelen 14 Eylül’de başlaması planlanan İstanbul Bienali 2025’e ertelendi

Aylardır çeşitli tartışmaların odağında olan İstanbul Bienali’nin 2025’e ertelendiği İKSV tarafından açıklandı.

İKSV’nin bienal küratörlüğüne daha önce oybirliğiyle getirilen Defne Ayas’ı görevden alarak yerine Iwona Blazwick’i getirmesiyle başlayan tartışmaların ve beraberinde gelen istifaların ardından bienalin bu yapılmayacağı açıklandı.

İKSV yaptığı yazılı açıklamada, “Sanat çevrelerinde asla arzu etmeyeceğimiz biçimde tarafların oluştuğunu, bienale katılmayı kabul etmiş veya etmeyi değerlendiren sanatçıların, yürütülen işbirliklerinin ve ortaklıkların olumsuz etkilendiğini gözlemledik. Bu durum, İstanbul Bienali’nin planlandığı şekilde düzenlenmesini imkânsız hâle getirdi” ifadelerine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz Ağustos ayında 18. İstanbul Bienali etrafında yaşanan küratör krizi iktidarın sanata uyguladığı planlı baskının bir örneği olarak yorumlanmıştı. İki yılda bir düzenlenen İstanbul Bienali’nin organizatörü İKSV, uluslararası uzmanlardan oluşan Danışma Kurulu’nun 2024’te düzenlenecek Bienal’de küratörlük için oybirliğiyle önerdiği Defne Ayas’ı reddetmişti. Ayas’ın yerine, Danışma Kurulu üyesi Iwona Blazwick göreve atanmış, Blazwick’in seçenlerden seçilen pozisyona geçmesiyle Danışma Kurulu’nun diğer üç üyesi istifa etmiş ve kriz büyümüştü. Ayas isminin reddedilmesinde Bienalin destekçileri arasında olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazının ve uyguladığı baskının olduğu gündeme gelmişti.

Kaynak: TELE1