17. İstanbul Bienali’ne ait bazı projeler nisanda sanatseverlerle buluşacak

Yayın tarihi: 26 Mart 2021 Cuma 11:35 am - Güncelleme: 26 Mart 2021 Cuma 11:35 am

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen ’17. İstanbul Bienali’ne ait projelerinin bir kısmı nisan ayında sanatseverlerle buluşmaya başlayacak.

17. İstanbul Bienali kapsamında bir kısmı sergilenecek olan eserler, aralarında sahaflar ve kafelerin de olduğu şehrin belleğinde yer edinen birçok mekanda sanatseverlerle buluşacak. Bienal bu sene dijital platformlar üzerinden sergilenerek geniş kitlelere ulaşabilecek.

İKSV’den yapılan açıklamaya göre Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh küratör ekibinin hazırladığı bienal sergileri 11 Eylül ile 14 Kasım tarihleri arasında ziyarete açılacak. Küratöryel ekip, bienali hangi sorudan hareketle hazırladıklarını şu ifadelerle açıkladı:

“İnsan türünün yol açtığı bu sağlık krizi, hem derin bölünmeleri hem de toplumsal ve ekonomik yaşamı düzenleyen normların sürdürülebilir olmadığını gözler önüne serdi. Böyle bir dönemde bir güncel sanat bienalinin amacı ne olabilir?”

‘KOMPOSTU’DAN ESİNLENECEK

Bu yıl ‘Kompostlaşma’ kavramı altında yapılan bienal, farklı organik atıkların bir araya getirilerek çürütüldüğü doğal bir gübreleme yöntemi olan kompostuyu esin kaynağı olarak görüyor. Küratoryal ekip kompostlaşma sürecini şöyle tanımlıyor:

“Çok çeşitli sanatçı oluşumları ve farklı inisiyatifler, pratiklerini en ham şekliyle paylaşmak ve geliştirmek üzere bienale davet edildiler. Bienal, bir süre daha, ne vereceklerini görmek üzere tohumların ekildiği, filiz verenlerin başka toprağa taşındığı, yetiştirildiği ve gübrelendiği bir fidanlık işlevi görmeye devam edecek. Yeşillenen kimi filizler bize becerinin, söz söylemenin, dinlemenin ve okumanın, düşünmenin ve bir arada olmanın eski ve yeni yöntemlerini sunacak. Diğerleriyse toprağa karışarak bambaşka bir şeye dönüşmeyi bekleyecek. Bu bienal, izleyicilerin edilgen birer gözlemci olduğu gösteri odaklı bienal formatlarından ayrışarak çok geniş kapsamlı bir katılımı hayata geçirecek. Bienale davet edilen projelerin çeşitliliği, yeniden yön bulmak ve bu platformun biçimsel ve coğrafi parametrelerini baştan düşünmek için yeni bir ufuk açacak.”

Görsel kimliği, Emre Çıkınoğlu tarafından tasarlanan bienalin genel açılışı, 11 Eylül’de gerçekleştirilecek.