Zorla operatörlük yaptırılırken kaza geçiren işçinin parmağı kesilecek! ‘Ambulans geç geliyor diye çağırmadık’

Yayın tarihi: 8 Eylül 2023 Cuma 1:19 pm - Güncelleme: 8 Eylül 2023 Cuma 1:20 pm

Ender Alüminyum fabrikasında tezgahcılık yapan Cebrail Uçar’a hiçbir eğitim almadığı operatörlük işi yaptırıldı. Bu sırada ayağına demir kalıp düşen Uçar yaralandı. Kaza sonrası ambulans da çağrılmadığı için Uçar’ın ayak parmaklarından birini kaybedecek.

Gaziantep’te yaşanan iş kazalarının ardı arkası kesilmiyor. Evrensel’den Mesut Baylav’ın haberine göre Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde Ender Alüminyum fabrikasında işçi Cebrail Uçar ayağına kilolarca ağırlıkta olan kalıbın düşmesi sonucu yaralandı.

‘YAPMIYORUM’ DEDİM ‘YAPACAKSIN YOKSA KAPI ORADA’ DEDİLER’

Evli ve bir çocuk babası olan Uçar’ın fabrikadaki iş tanımı tezgahcılıktı. Ancak iş kazası Uçar kendi işini yaparken değil, hiçbir eğitimini almadığı ve kendi görevi de olmayan operatörlük yaparken yaşandı. “Operatör gelmedi, Cebrail sen geçeceksin” diye diye devam eden bir sürecin sonunda kazanın yaşandığı gün Uçar’ın ayağına o gün 300 kg ağırlığında poster (kalıp) düştü. Uçar ikincisi de düşecekken son anda geriye doğru kaçmayı başardı.

‘AMBULANS ÇAĞIRMADILAR, HASTANE HASTANE GEZDİRDİLER’

Kazanın ardından ambulans çağrılmadı. Şirket arabası götürüleceği söylenen Uçar’ın aktardığına göre kaza saat 16.00 yaşanıyor, Uçar hastaneye vardığında ise saat 18.00’i buluyor. Bu aralıkta hastane hastane gezdirilen önce Şehitkamil Devlet Hastanesine götürülüyor, orada sistem olmadığı söylenince 25 Aralık Devlet Hastanesine götürülüyor. Doktor durumu görünce çok geç kalındığını hemen ameliyata alınması gerektiğini söylüyor. Uçar’ın iki parmağı kesilmekten kurtarılıyor ancak başparmağı için aynı durum yaşanmıyor. Bir süre düzelmesi umuduyla tedavi sürüyor ancak gelinen noktada kesilmekten başka seçenek kalmadığı söyleniyor.

FABRİKA: ‘AMBULANS GEÇ GELİYOR DİYE ÇAĞIRMADIK’

Ender Alüminyum İnsan Kaynakları Sorumlusu Muhammed Güder ise fabrikada yaşanan kazaya ve iddialara ilişkin ise iddiaları reddetti. Güder, işçinin ayağına demir düştüğünü ambulans çağırmadıklarını kabul edip ancak işçinin yalan söylediğini iddia etti.

Güder “İşçinin ayağına demir düştü ama yalan söylüyor morarma bile yok ayağında. Kendi işinde çalışıyordu. Ambulans geç geliyor diye çağırmadık. Geç de götürmedik. Özel hastaneye götürmek istedik işçi kabul etmedi. Bu iddialar asılsız” dedi. Fabrikada daha sonra yaşanan iş kazalarına ilişkin ise “İşletmelerde iş kazası olabilir. İş kazalarımız var bu her firmada olur” yanıtını verdi.