Zeren Ertaş için meydanlara akın! ‘Düzeniniz batsın, yaşayacağız’

Yayın tarihi: 27 Ekim 2023 Cuma 9:21 pm - Güncelleme: 27 Ekim 2023 Cuma 9:29 pm

Aydın’da KYK yurdundaki asansör faciasında Zeren Ertaş’ın hayatını kaybetmesi çeşitli yerlerde yapılan eylemlerle protesto edildi.

Aydın Efeler’deki Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda 25 Ekim gecesi yaşanan asansör faciasında 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın hayatını kaybetmesi öğrenciler tarafından ülkenin çeşitli yerlerinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

KADIKÖY’DE OTURMA EYLEMİ

İstanbul Kadıköy’de yapılan eylemde öğrenciler, “ Düzeniniz batsın yaşayacağız” sloganı attı.

Yapılan basın açıklamasında ise, “Günlerdir yurtlarda eylemler sürüyor. Zeren için adalet istiyoruz. Son 10 günde 4 arkadaşımız devletin bize reva gördüğü koşullar sebebiyle katledildi. Tüm bunlar kaza değil intihar değil, cinayettir. ‘Bu düzende geleceğimiz yok’ diyerek toplanan yüzlerce üniversite öğrencisiyiz. Hepinizi bu düzenle mücadeleye davet ediyoruz. Gençler yaşama umudunu yitiriyor. Geçinemiyoruz, barınamıyoruz ihmaller sonucu ölüyoruz” ifadelerine yer verildi.

Öğrenciler oturma eylemi yatı.

ANKARA

Ankara’da düzenlenen eylemde yapılan açıklamada da, “ KYK yurdunda katledilen Zeren, geleceksizlik ve tarikat yurdu kıskacında intihara sürüklenen Enes, tarikat yurdunda öldürülen Mehmet Sami, bu isimleri asla unutmayacağız ve kimseye de unutturmayacağız” denildi.

ADANA

Adana’da Gençlik Meydanı’nda toplanan Çukurova Üniversitesi öğrencileri, ölen üç üniversiteli için saygı duruşunda bulundu. Basın açıklamasını okuyan Özge Türkoğlu, “İki hafta içerisinde üç öğrenci arkadaşımız yaşadıkları ekonomik sorunlar ve gelecek kaygısı yüzünden intihar etti. İki hafta içinde gerçekleşen üç ölüm de tesadüf değil ve asansör olayında olduğu gibi cinayettir. Bizleri yoksulluğa sürükleyenler baskı ve sindirme politikalarıyla yalnızlık ve umutsuzluğun ülkesini yaratıyor. Yurtta odalardan, üniversitede sınıflardan, sıralardan başlayarak en geniş dayanışma ve mücadele ağlarını kurmak için harekete geçelim. Haklarımız için, yaşamak için mücadeleye” dedi.

Açıklamanın ‘Katil KYK’ sloganları atan öğrenciler bir süre oturma eylemi yaptı.

MERSİN

Mersin’de de üniversite öğrencileri Çiftlikköy yerleşkesi önünde toplandı. ‘Ölmeye değil, okumaya geldik’ pankartı açan öğrenciler, ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’, ‘Katil KYK’ sloganları attı.

Öğrenciler adına açıklamayı okuyan Elif Kökesmer, şunları söyledi:

“Öve öve bitiremedikleri KYK yurtları bizim için şiddet yuvasına dönüşmüş durumda. Ranzalar üzerine kat çıktıkları bu yurtlar artık bizim için mezar oluyor. Bu yaşananlar ne kaza ne intihardır. Bizler arkadaşlarımızı katledenleri tanıyoruz. Yurt idareleri öğrencilerin yurtlara ne zaman girdiğini, ne giyindiğini dert etmek yerine can güvenliğini sağlamalıdır” dedi.

Eyleme destek veren Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu üyesi Mersin Milletvekili Perihan Koca da “Gençler bas bas bağırıyorlar. Biz ölmeye değil, okumaya geldik diyorlar ve faillerini de çok iyi biliyorlar. Bugün gençlerin taleplerini dinlemek, talebiniz talebimizdir demek için buradayız” şeklinde konuştu.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa’da ise Haran Üniversitesi’nin Osmanbey Kampüsü kapısı önünde açıklama yapıldı. Açıklamada, “Katil KYK”, “Verdiğiniz yorgan kefenimiz oldu”, “Hepimiz kız kardeşiz” yazılı dövizleri taşıdı.

MUNZUR ÜNİVERSİTESİ

Munzur Üniversitesi öğrencileri de Seyid Rıza Meydanı’nda Zeren Ertaş için açıklama yaptı.  Kaza değil cinayet, sorumlular hesap versin” pankartı açıldı. Açıklama, oturma eylemi ile son buldu.

Zeren Ertaş’ın annesi böyle veda etti: Mis gibi kokuyordu kızım