Zara boykot çağrısına neden olan reklam kampanyasını durdurdu

Yayın tarihi: 12 Aralık 2023 Salı 6:18 pm - Güncelleme: 12 Aralık 2023 Salı 6:18 pm

İspanyol moda markası Zara, Filistin’e gönderme yaptığı öne sürülen reklam kampanyasını boykot çağrılarının ardından durdurdu.

İspanyol moda markası Zara’nın 7 Aralık’ta sunduğu “Zara Atelier” isimli kampanyası büyük tepki topladı.

Kampanyada kullanılan figürlerin, vitrin mankenlerine sarılan kefeni andıran bezleri, tabutu andıran tahta modelleri ve yıkık duvarları İsrail-Hamas savaşı sebebiyle Filistin göndermesi olarak yorumlanması nedeniyle aktivistler, firmayı boykot kampanyası başlattı.

Sosyal medyada artan tepkilerin ardından Zara’dan yapılan yazılı açıklamada, reklamın temmuzda hazırlandığını, fotoğrafların eylülde çekildiğini belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ne yazık ki bazı müşteriler artık kaldırılan bu görsellerden rahatsız oldu ve bu görsellerde, oluşturulduklarında amaçlanandan çok uzak bir şey gördü. Zara, bu yanlış anlaşılmadan dolayı üzgün olduğunu belirtiyor ve herkese olan derin saygımızı bir kez daha teyit ediyor.”

Reklamda kullanılan beş fotoğraf yayından kaldırıldı.

NE OLMUŞTU?

Zara, The Jacket başlıklı kampanyasının tanıtım fotoğraflarında manken Kristen McMenamy’nin kefeni andıran beyaz bir ceset torbası gibi görünen heykelleri taşıması tepki ve boykot çağrılarına sebep oldu. Kampanyada ayrıca kayalar, molozlar ve Filistin haritasına benzeyen bir karton kesitin de yer aldığı benzetmeler sosyal medyada yer almıştı.

Fotoğrafları kışkırtıcı olarak yorumlayan kullanıcılar paylaşımlarında, hassas siyasi konuların pazarlama amacıyla kullanılmasına yönelik bariz bir girişim olarak algıladıkları bu durum karşısında şok olduklarını, dehşete düştüklerini ve öfkelendiklerini ifade etmişti.

Filistin ile ilişkilendirilen kampanyaya dair Zara’dan açıklama

(AA)

Kaynak: AA