Zam yağmuru vatandaşı bezdirdi! Şikayette rekor kırıldı

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2023 Çarşamba 10:08 am - Güncelleme: 3 Mayıs 2023 Çarşamba 10:08 am

AKP’nin politikalarının sebep olduğu ekonomik kriz, yurttaşın belini bükmeye devam ediyor. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına bu yıl gelen peş peşe zamlar, vatandaşların şikayetlerini 4 kat artırdı. En fazla şikayet elektrik fiyatlarına gelirken, akaryakıt da şikayet rekoru kırıldı.

Türkiye 14 Mayıs’ta ülkenin kaderini belirlemek için ekonomik krizin gölgesinde sandığa gidecek. Geçtiğimiz yıl; gıda, barınma ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlara gelen peş peşe zamlar yurttaşın cebindeki parayı adeta eritti. Vatandaşlar; elektrik, doğalgaz ve akaryakıttaki fiyat artışları sebebiyle EPDK’ya şikayet yağdırdı. 2022 yılında iletilen şikayetlerin sayısının bir önceki yıla göre 4 kat arttığı öğrenildi.

EN BÜYÜK TEPKİ ELEKTRİK ZAMLARINA

Doğalgaz kullanımının hatalı faturalandırıldığı ve akaryakıt fiyatlarının aşırı yüksek olduğu gerekçesiyle yapılan şikayetler de 4 kattan fazla arttı. 2022’de sadece LPG zamlarına yapılan şikayetler azaldı. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve LPG zamlarına yönelik olarak bir yıl içinde yapılan şikayetlerin toplamı ilk kez 200 binler seviyesini geçerek rekor kırdı.

EPDK’nın yayımladığı 2022 yılı faaliyet raporu, geçen yıl yağan zamlarla başa çıkamayan vatandaşın devlete şikayet yağdırdığını ortaya koydu. Rapora göre, 2022 yılında EPDK’ya elektrikle ilgili 151 bin 943 şikayet başvurusu yapıldı. Elektrik şikayetleri bir önceki yıla göre yüzde 52 artarken, en fazla şikayet aşırı yükselen elektrik faturaları için yapıldı. Yüksek elektrik faturalarına yapılan itirazların sayısı bir yıl içerisinde yüzde 321 (4.2 kat) oranında artarak 8 bin 724’ten 36 bin 770’e çıktı.

Doğalgaza yönelik şikayetlerde de bir yıl içerisinde yüzde 106 artarak 22 binden 45 bine fırladı. Geçen yıl doğalgaz tüketiminin özel şirketler tarafından hatalı faturalandırıldığı ve yüksek ödeme çıkarıldığı gerekçesiyle EPDK’ya yapılan başvurular yüzde 313 (4.1 kat) artış gösterdi. Doğalgazda bağlantı ve servis hatlarına yönelik şikayetler de 11 binlerden 16 binler seviyesine çıktı.

DEPOYU DOLDURAMAYAN ŞİKAYET YAĞDIRDI

Türkiye’de döviz kurunun 3 kata varan oranlarda artması ve dünyada akaryakıt fiyatlarının yükselmesiyle zam sağanağı yaşanan akaryakıt da şikayetlerden nasibini aldı. Geçen yıl yüksek akaryakıt fiyatları ile akaryakıta gelen zamlar nedeniyle EPDK’ya yapılan şikayet başvurularında tam 4 kat artış oldu. Akaryakıt için yapılan şikayetlerin yarıdan fazlasını zamlar ve yüksek fiyatlar oluşturdu. Buna karşılık LPG fiyatlarına yönelik şikayet sayılarında yarı yarıya düşüş gözlendi. (Sözcü)

Kirada yüzde 25 zam sınırına uzatma! “Zaten uygulanmıyordu”

Giyim sektöründe zam beklentisi! “Yüzde 30 artış olacaktır”