Giyim sektöründe zam beklentisi! “Yüzde 30 artış olacaktır”

Yayın tarihi: 2 Mayıs 2023 Salı 11:54 am - Güncelleme: 2 Mayıs 2023 Salı 11:54 am

Türkiye 14 Mayıs’taki seçime ekonomik krizin gölgesinde giderken, birçok sektörde yeni zam beklentileri dile getirilmeye devam ediliyor. Hazır giyim sektöründe, yüzde 30 oranında artış beklediğini ifade eden Vahap Küçük, “Kur baskısı sürerse Türkiye’den tedarikimiz yüzde 60’a düşecek. önümüzdeki sezon kışlıklarda yüzde 20-30 arası bir fiyat artışı olacaktır” dedi.

Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise altıncı büyük hazır giyim perakendecisi LC Waikiki’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük sektör gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomim’den Yener Karadeniz’e konuşan Küçük, Türkiye’de artan maliyetler ve kurun baskılanmasının yerel tedariki negatif etkilediğini dile getirerek şunları söyledi:

“Yerli tedarik oranımız bu nedenle yüzde 80’lerden 70’lere geriledi. Böyle devam ederse bu oran yüzde 60’a düşecek” dedi. Türkiye’de artan maliyetler konusunda da değinen Küçük, “Kışlık ürünleri üretmeye başladık. Kışlıklarda fiyat artışı enflasyonun altına kalacak. Eskisi günü yüksek fiyat artış oranları görmeyeceğiz. Yurtdışına üretilenler dövize bağlı. Ancak önümüzdeki sezon kışlıklarda yüzde 20-30 arası bir fiyat artışı olacaktır” dedi.

“TÜRKİYE’DE KUR BASKILANIYOR”

Türkiye’deki konjonktürün tedariki negatif etkilediğini belirten Küçük, “Asgari ücretin yüzde 100, enerjinin yüzde 200 arttığını varsayarsak ve buna diğer girdi maliyetlerindeki artışı da eklersek ve bir de döviz de baskılanınca o zaman yurtdışına ürün satma ve ihracat yapma konusunda zorlanıyorsunuz. Türkiye’de kur baskılanıyor. Enflasyon yüzde 50 iken döviz aynı oranda artmıyor. Beklentimiz enflasyon hangi oranda artıyorsa dövizin de o oranda artması. Böyle devam ederse hali hazırda yüzde 80’den yüzde 70’e gerileyen yerel tedarik oranımız yüzde 60’a kadar düşer” ifadelerini kullandı.

Hazır giyim üreticileri isyan etti! “Kuru artık tutmayın”

Küçük, “Rusya’da satacağımız ürünü ya Bangladeş’te, Myanmar ya da Afrika’nın başka ülkelerinde üretip oraya gönderme durumunda kalıyoruz. Çünkü rakiplerimiz de onu yapıyor. Gelişmeler bunu gerektiriyor. Artık pazar kadar üretim de önem arz etmeye başladı. Pandemiden sonra pazarı düşünüyorduk ama şu anda pazar kadar üretim de önemli duruma geldi” dedi.

“OLMASI GEREKEN DOLAR KURU SEVİYESİ 23-35 TL ARASI”

Peki bu durum Türkiye’nin üretim gücünü kabiliyetini kaybetmesine yol açar mı? Bunu henüz söyleyemeyeceğini belirten Vahap Küçük, “Bu biraz hükümetlerin döviz politikasına da bağlı. Üretim gücü, hükümetlerin alacağı politikaya bağlı” dedi. Seçim sonrası kur politikası konusunda beklentisi konusunda ise Küçük, “Gelecek hükümetin bu konudaki politikası ne olur bilemiyoruz ama olması gerekeni söylüyoruz. Olması gereken enflasyon kadar kurun da aynı oranda artması, at başı gitmesi. Şu anda dövizin olması gereken seviyesi 23-25 arasında bir yer. Bizim ihracatçılar da bunu öngörüyor.

Hazır giyim sektörü can çekişiyor! Kayıp 100 binin üstünde https://tele1.com.tr/hazir-giyim-sektoru-can-cekisiyor-833371/