Yüzde 19’luk faizde Naci Ağbal’ı hedef alan Yeni Şafak yüzde 25’i ‘pas’ geçti

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2023 Cuma 9:48 am - Güncelleme: 25 Ağustos 2023 Cuma 10:39 am

Yandaş Yeni Şafak gazetesi Mart 2021’de faiz yüzde 19’a yükseltilince “Bu operasyonu kim adına çektiniz” manşetiyle eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı hedef almıştı. 2023 Genel seçimlerinin ardından faiz yüzde 25’e yükseltildi. Yeni Şafak sadece “Merkez faizi yüzde 25’e çıkardı” başlığıyla yetindi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas’ inadıyla başlayan ve  “Türkiye ekonomi modeli” olarak adlandırılan politikaya geçilmeden önceki son faiz artırımı yaptığı Mart 2021’de faizi 17’den yüzde 19’a yükseltilmişti. Yandaş Yeni Şafak gazetesi ise Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı “Bu operasyonu kim adına çektiniz?” manşetiyle hedef almıştı. Ağbal bu kararın ardından görevden alınmıştı.

Türkiye’nin geride bıraktığı en kritik seçimler olan 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından kabinede değişikliğe giden AKP, Merkez Bankası Başkanlığı’nda Hafize Gaye Erkan’ı göreve getirdi.

Selçuk Geçer faiz kararını TELE1’e anlattı! “Hiçbir önemi yok”

FAİZ YÜZDE 25’E YÜKSELDİ

Kabinedeki ve Merkez Bankası’ndaki görev değişiminin ardından Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun ilk toplantısında faiz 27 ay sonra artırıldı. Merkez Bankası, politika faizini, yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çekti. Temmuz ayında yapılan ikinci toplantıda ise faiz yüzde 17.50’ye çıkartıldı. TCMB, Ağustos ayındaki toplantısında alınan kararla politika faizini yüzde 25’e çekti.

YANDAŞ GAZETE KUTU İLE YETİNDİ

Ağbal’ın görevden alınmasına sebep olan 19 Mart 2021’deki faiz artırımı sonrası “Bu operasyonu kim adına çektiniz?” manşetiyle çıkan Yeni Şafak gazetesi, mevcut başkan Hafize Gaye Erkan’ın kararı hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı. Yandaş gazete, manşetinde dahi faiz kararına yer vermezken, birinci sayfalarında küçük bir kutucukta servis ettiği haberine “Merkez faizi yüzde 25’e çıkardı” başlığını attı.