YÖK 6 yıl sonra ‘Pardon’ dedi

Yayın tarihi: 14 Eylül 2022 Çarşamba 1:11 pm - Güncelleme: 14 Eylül 2022 Çarşamba 1:11 pm

15 Temmuz darbe girişiminden sonra OHAL kararı ile görevden alınan Eğitim-Sen’li akademisyen Mehmet Cemil Ozansü, bir ‘telefon’ ile göreve döndüğünü öğrendi. Ozansü, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmamasına tepki gösterdi.

15 Temmuz Askeri Darbe Girişimimin ardından çok sayıda kamu çalışanı ihraç edildi. İşinden atılan kamu çalışanları OHAL bittikten sonra kurulan komisyona itiraz başvurularında bulundu. Uzun süre inceleme yapan komisyon, çok sayıda kamu çalışanı için göreve iade kararı verdi. Yıllar sonra gelen işe geri dönüşler ve beraat kararlarına rağmen çok sayıda kamu çalışanı işine geri iade edilmedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan KHK ile ihraç edilen Eğitim-Sen’li akademisyen Mehmet Cemil Ozansü  için de 6 yıl sonra karar verildi. Ozansü,Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) telefon ile aranarak göreve geri döndüğünü öğrendi. Ozansü, göreve iade edilen kişilerin bir ‘telefon’ araması ile haberdar edilerek Resmi Gazete’de düzeltme beyanının yer alamamasına tepki gösterdi.

Ozansü’nün paylaşımları şöyle:

 

“YÖK 6 yıl sonra ‘Pardon’ dediYök’ten aradılar, tam 6 sene sonra OHAL komisyonu “kabul” kararı vermiş. Şimdi üç büyükşehir hariç olmak üzere Yök tarafından belirlenecek bir üniversitede görevlendirileceğim (suçsuz olsan bile “sürüleceksin” düzenlemesi). Ancak

Ancak iü’den atılan Eğitim-Sen’liler olarak bilhassa şunların üzerinde duruyoruz:
1) Ohal Komisyonu neden ve hangi saiklerle 6 yıl beklemiştir?
2) “Kurum kanaati” adı verilen idari işlem başlangıcında görev alan ve artık “suç işledikleri” muayyen olan kamu görevlileri kimlerdir?

3) OHAL işlemleri esnasında suç işleyen kamu görevlilerine sağlanan “yargısal bağışıklık” kanunilik ilkesinin ve anayasanın ihlalidir. Hiçbir kamu görevlisine anayasa dışı “yargısal bağışıklık” verilemez.

4) Hakkında “iade kararı” verilmiş veya verilecek olan meslektaşlarımın tamamının adları Resmi Gazete’de düzeltme beyanıyla yayınlanmalıdır. Hiçbir kanuni idare yurttaşlarını bu usulle (“terör iltisaklısı” ibaresiyle) anıp, 6 sene sonra bir telefon aramasıyla durumu düzeltemez.

Her yurttaşın doğuştan sahip olduğu adını koruma ve haysiyet haklarına riayet edilmelidir. Bu konu başlıklarının takipçisi olacağız.”

 

KILIÇDAROĞLU’NDAN KHK ÇIKIŞI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da geçtiğimiz günlerde KHK ile atılan ve beraat etmelerine rağmen işlerine geri döndürülmeyen kamu çalışanlarının durumuna dikkat çekmişti.