Yer bilimci Cenk Yaltırak’tan deprem açıklamalarına tepki! “Milyonların ruh sağlığı ile oynamak iyi niyetli değil”

Yayın tarihi: 25 Eylül 2023 Pazartesi 4:59 pm - Güncelleme: 25 Eylül 2023 Pazartesi 5:01 pm

Yer bilimci Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara depremine tarih verenlere tepki gösterdi. Yaltırak, “Bilim, astroloji değildir. Zaten beklenen bir durum için milyonların ruh sağlığı ile oynamak iyi niyetli bir davranış değil” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara depremlerinin ne zaman gerçekleşeceğine dair panik ortamı yaratanlara sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.

Yaltırak, “Milyonların ruh sağlığı ile oynamak iyi niyetli bir davranış değildir” diyerek eleştiride bulundu.

Yaltırak’ın paylaşımı şu şekilde:

“Bilim, astroloji değildir. Bilimde popülizm uğruna astrologluk yapılmaz. Marmara’da her an deprem(ler) beklenildiğini zaten yetkililere, halka söylüyoruz, gece gündüz çalışıyoruz ama tarih vererek panik ortamı yaratmıyoruz. Çünkü panik, çözüm değil tam tersi kadere rıza getirir.

‘DEPREM CİDDİ BİR OLAY SULANDIRILMAMALI’

Zaten beklenen bir durum için milyonların ruh sağlığı ile oynamak iyi niyetli bir davranış değil. Astrologlar da her akıllarına geleni söylüyor. Tuttuğu zaman bildi oluyor, tutmadığı zaman kimse dönüp tutmadı demiyor. Deprem konusu ciddi bir olay, bu şekilde sulandırılmamalı.

‘YAPMAYIN, ETMEYİN YAZIK OLUYOR’

Deprem ne zaman olacak, gün saat söyleyin” gibi cevabı ajandaya işlenecek şekilde verilemeyen sorular geldiği sürece bu tür popülizme maruz kalıp, yalnızca korkacaksınız. Bu korku da çaresizlik, çaresizlik de çözümsüzlük getirecek. Yapmayın, etmeyin. Yazık oluyor.”

Ünlü Deprem Bilimci Ahmet Ercan: Depremin geçen yılki aynı yerde olması tesadüf değil!