Yeni dolandırıcılık yöntemi! Mezar yerlerini internetten satıyorlar

Yayın tarihi: 12 Eylül 2022 Pazartesi 10:16 am - Güncelleme: 12 Eylül 2022 Pazartesi 10:16 am

Dolandırıcıların yeni yöntemi ‘yok artık’ dedirtti. İnternette daire fiyatlarında mezar yeri satmaya başladılar.

Dolandırıcıların yeni gelir kapısı ‘mezarlıklar’ oldu. Şahsa özel satın alınan yerlerin devrinin, ikinci bir şahsa satışı ve devri yasal olarak yapılamazken, internette daire fiyatına mezar yerleri satılıyor.

Milliyet’ten Gülden Çoktan’ın haberine göre, Satıcılar satış noktasında bir sıkıntı yaşanmayacağını belirtirken işlemlerle de belediyede bulunan tanıdıklarının kendilerine yardımcı olacağını söylüyor. İnternet üzerinden ilan veren kişilerin kimi satılacak yerin dedesine kimi babasına ait olduğunu belirtiyor. Yetkililer vatandaşları bu kişilere karşı uyarıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin belirlediği fiyatlara göre Karacaahmet, Nakkaştepe, Zincirlikuyu, Aşiyan gibi mezarlıklarda boş mezar bedeli 41 bin 140 lira. İnternette ise bu mezarlıkların fiyatı 200 bin ila 750 bin TL arasında değişiyor.

İnternette satışa sunulan Zincirlikuyu’da bir kişilik mezar yerinin fiyatı 180 bin TL olurken 2 kişilik mezar yerinin bedeli ise 2 milyon TL. Eyüpsultan’da bulunan mezar yerlerinin fiyatı ise 300 bin ile 750 bin TL arasında değişiyor. Bu mezarları daire fiyatına ilanla satışa koyan satıcılar ile telefon üzerinden görüşme gerçekleştirdik. Zeytinburnu Kozlu Mezarlığı’nda tek kişilik mezar yerini 180 bin TL’ye satışa sunan vatandaş, yerin aile mezarlığı olduğunu, ölüm durumunda bu alanın kullanılmayacağını belirterek, sattığını ifade etti. Tapunun devri konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağını sorduğumuzda ise kendilerinin Mezarlıklar Müdürlüğü’yle görüştüklerini, yetkililerin yerin satışının yapılamayacağını ancak İBB’ye hibe edilebileceğini söylediğini aktararak, dört kardeşin imzasıyla gayri resmi olarak mezar yerini bize satabileceğini söyledi. Fiyat noktasında da yardımcı olacaklarını belirterek, ödemenin kendilerine ilaç gibi geleceğini ifade etti.

İBB’DEN AÇIKLAMA: İLANLARIN HEPSİ ASPARAGAS

İBB’den satın alınan mezar yerlerinin kişiye özel olduğunu ve ikinci bir kişiye satılamayacağını söyleyen İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, vatandaşları internetteki satılık mezar yeri ilanlarına karşı uyardı:

“Bu ilanların hepsi asparagas. Satış yapma ihtimalleri yok. Bir mezarın tahsisi yapılmışsa size onu kendinizin dışında kimseye satmak ve ya devretmek gibi bir hakkı yok. Birçoğu da dolandırıcı. Satışı mümkün değil. Tahsis belgeli verdiği için mezarlar kişiye özeldir. Bu tahsis belgelerinin üzerinde satışı, devri söz konusu değildir diye yazar. Mezarları ancak İBB Mezarlıklar Müdürlüğü’ne gelerek bu yeri bağış yapacaklar. Onun dışında bu işi yapamazlar. Mezarlıkların fiyatları İBB Meclisi’nde belirleniyor. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için bu tarz ilanlara güvenmesinler. Bu satışların yapılmasının ihtimali bile yok. Mezar yeri satın almak isteyenler bu işlemlerini resmî kurumlar üzerinden yapmalı. İnternetteki bu satışlara aldırış etmemeli. Çok mağdur olan vatandaşımız var.”

“KESİNLİKLE SIKINTI ÇIKMAZ”

Milliyet gazetesi muhabiri Gülden Çoktan, Eyüpsultan Mezarlığı’nda 40 bin TL’ye 2 kişilik mezarlık satışını içeren ilan sahibini aradı. İlan sahibi, ilandaki fiyatın güncellendiğini, fiyatın 150 bin TL’ye yükseltildiğini söyledi. Bir haftada 40 binden 150 bine çıkan mezar yerini alınması halinde devir işlemlerine belediyede bulunan tanıdıklarının yardımcı olacağını söyledi. İlan sahibi satıcıyla yapılan telefon görüşmesi şöyle:
Muhabir: İyi günler. Eyüpsultan Mezarlığı’ndaki 40 bin liralık 2 kişilik mezar yeri için aradım.

Satıcı: Mezar yeri arkadaşımın dedesinden kalma. Ona yardımcı olmak için ilan verdim. Fiyat güncel değil.

Muhabir: Ne kadar?

Satıcı: 150 bin TL.

Muhabir: Fiyatta yardımcı olamaz mısınız?

Satıcı: Mezarın biraz üst tarafında satılık bir yer var. Minimum 750 bin lira istiyorlar.

Muhabir: Biz almaya karar verdiğimizde sıkıntı çıkmaz değil mi? Belediye bu konuda sıkıntı çıkarmaz değil mi? Sordunuz mu?

Satıcı: Bunu bağlantı şeklinde deneyeceğiz. Eğer ‘Alacağız’ derseniz bunu yaparız diyen bir kişi var.

Muhabir: Ödeme nasıl olacak?

Satıcı: Ödeme nakit olacak. Kredi kartı kullanamıyoruz.

Muhabir: Kamuya ait bir yer. Sizler aracılığıyla mı halledilecek?

Satıcı: Satışı yapıldıktan sonra tapusu sizin olacak.

Muhabir: Sıkıntı çıkar mı?

Satıcı: Kesinlikle sıkıntı çıkmaz. Yer kalmadı. Çoğu kişi de mezarları boşaltıyor. Burası hiç kullanılmamış. Çok yakın zamanda bize yardımcı olabileceklerini söylediler. Bunu yaparım diyen kişiyi yüz yüze görmedik. Bize yardımcı olacağını söyleyen kişi belediyede çalışan biri. Belgeli, kimse sıkıntı çıkaramaz. Siz aileniz ile görüşün yardımcı oluruz.

13 yaşındaki çocuğu ‘annen terörist’ diyerek dolandırdılar