Yeni Çıkanlar | 30 Kasım 2020

Yayın tarihi: 29 Kasım 2020 Pazar 12:00 am - Güncelleme: 28 Kasım 2020 Cumartesi 5:47 pm

Tele1 Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar/Editörün Seçtikleri/Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

YENİ ÇIKANLAR

Mahfi Eğilmez

INFERİS

Remzi Kitabevi

‘Güneş, ay ve gerçekler uzun süre saklanamaz.’

Mahfi Eğilmez bu romanında kamu ihalelerindeki yolsuzlukları araştıran bir maliye müfettişini, o yolsuzluklarla bağlantılı görünen cinayeti aydınlatmaya çalışan polis komiserini, aynı konuyu farklı açıdan soruşturan savcıyı ve olayların peşinden koşan bir gazeteciyi nefes nefese bir takip içinde buluşturuyor.

 

368 s.

İstanbul 2020

 

https://tele1kitap.com/urun/inferis/

 

 

Çağrı Mert Bakırcı

50 SORUDA EVRİM

Bilim ve Gelecek Kitaplığı

Popüler bilim platformu Evrim Ağacı’nın kurucusu Çağrı Mert Bakırcı bu kitapta tartışmalarda sıkça gündeme getirilen ve evrimle ilgili kafa karışıklıklarına neden olan sorulara, bilimsel gerçekler çerçevesinde doyurucu yanıtlar veriyor. Bakırcı’nın evrimin pek çok boyutuyla ilgili bilimsel gerçekleri anlatırken ele aldığı kimi sorular şöyle: Evrim “sadece bir teori mi”; ispatlanmamış mı? Evrim teorisini reddeden biliminsanı yok mu? Evrimin kanıtları neler? Cansız atomlar nasıl canlılık yaratır? Bir tür yeni bir türe nasıl dönüşür? Evrime yönelik deney ve gözlemlerde bakteriler hâlâ bakteri, balıklar hâlâ balık, kuşlar hâla kuş değil mi? Canlıların belirli ortamlara uyum sağlaması sadece adaptasyon olamaz mı? Mutasyonlar her zaman zararlı mı? Evrimsel süreçte genlere yeni bilgi nasıl yüklenir? Evrim her şeyi tesadüfle mi açıklar? Evrimi gözleyebilir miyiz? Evrim termodinamik yasalarıyla çelişir mi? Canlıların milyonlarca yılda hiç değişmeyen fosilleri evrimi çürütmez mi? Göz veya beyin gibi karmaşık yapılar evrimle nasıl var olabilir? Zekâ bu kadar avantajlıysa, insan dışındaki türlerde neden evrimleşmedi? İnsanlar maymunlardan evrimleştiyse, neden hâlâ maymunlar var? İnsan evrimin son ürünü mü? Evrim bir süpergücün yaratma yöntemi olamaz mı? Evrimle yaratılış çelişir mi?

288 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/50-soruda-evrim/

 

 

Megan Daley

KİTAP OKUYAN ÇOCUK YETİŞTİRMEK

Bir Çocuğun Okuma Sevgisinin Nasıl Besleriz?

Çeviren: Murat Sır

Orenda Yayınları

 

Bazı çocuklar kitap okumamak direnirken bazıları ise yemek masasında bile kitabı elinden bırakmaz!

Hangisi olursa olsun birçok aile, çocuklarının okuma serüvenlerini desteklemek için yapılabilecek en etkin yolların neler olduğunu merak etmektedir.

Çocuğunuza kitap okumaya ne zaman başlamalısınız? Kitap okumaya isteksiz bir çocuğa ilham verebilecek kadar güzel bir kitabı nasıl bulabilirsiniz? Bir kitabın o yaş grubuna uygun olup olamadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Yavrunuzun kitap okuma alışkanlığını yetişkinlikte de sürdürmesi için neler yapabilirsiniz?

Ödüllü kütüphane öğretmeni Megan Daley, bütün bu sorulara ve daha fazlasına cevaplar sunmaktadır.

Daley, tanınmış Avustralyalı çocuk edebiyatı yazarlarının birinci ağızdan demeçleriyle ve güncel araştırma sonuçlarıyla desteklenen bu cana yakın ve kolay anlaşılır rehbere on beş yıllık birikimini aktarmıştır.

Bu kitap, kitap temalı aktivitelerin nasıl yapılacağıyla ilgili birtakım yönergeler ve okuma listeleri gibi pratik ipuçlarını da içermektedir. Kitap Okuyan Çocuk Yetiştirmek, çocukları kitaplara âşık etmek için çaba gösteren her ailenin ve eğitimcinin elinin altında bulunması gereken bir rehberdir.

 

288 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/kitap-okuyan-cocuk-yetistirmek/

 

 

A.H. Wratislaw

SLAV MASALLARI

Çeviren: Macidegül Batmaz

Maya Kitap

Kafkasya’dan Balkanlar’a geniş bir coğrafyaya uzanan Slavlardan büyülü masallar…

Çağlar boyunca yazıdan çok söze güvenen Slav kültüründe masallar, eski inanışların yanı sıra kolektif bilincin de bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor.

Slav kültürünün hazinelerinin peşine düşen bilim adamı Albert Henry Wratislaw’ın derlediği bu 57 masal, küçük topluluklar halinde yaşayan Slavların sözlü anlatı kültürünü yazıyla buluşturuyor.

Farklı Slav topluluklarının masallarını bir araya getiren bu kitapta Kaşub Masalı’ndan Alnı Güneşli At’a, İnsanın Kökeni’nden Beyaz Yılan’a bir çok büyülü anlatıya misafir olurken farklı kültürlerin birbirlerini nasıl etkilediğine dair izler de bulacaksınız.

Geçmişle geleceği birbirine bağlayan bu masallar, masal seven herkesin kitaplığında bulunmalı.

 

304 s.

İstanbul 2020

 

https://tele1kitap.com/urun/slav-masallari/

 

 

Jasques Derrida

EDEBİYAT EDİMLERİ

Çeviren: Ali Utku, Mukadder Erkan

Ketebe Yayınları

 

“… Benim en daimi ilgim, hatta diyebilirim ki, felsefi ilgimden önce gelen ilgim, edebiyata yöneliktir, edebi olarak adlandırılan oyazıma yöneliktir.”

Jacques Derrida, Thèse d’État

Jacques Derrida felsefede ve edebiyat teorisinde günümüzün en etkili figürlerinden biridir ve temel felsefi yazıları kadar edebi metinler ve edebiyat sorunu üzerine yazıları da çeviri güçlüğüyle anılmaktadır. Edebiyat Edimleri Derrida’nın Rousseau, Mallarmé, Kafka, Blanchot, Joyce, Ponge, Celan ve Shakespeare’in de aralarında yer aldığı Fransız, Alman ve İngiliz edebiyatının önde gelen figürleri ve metinleri üzerine yazılarından bazılarını bir araya getiriyor. Ayrıca edebiyat, yapıbozum, politika, feminizm ve tarih sorunları üzerine Derrida’yla yapılan önemli bir söyleşiyi de içeriyor. Editör Derek Attridge, Derrida’nın yazılarına aşina olmayanlar için yapıbozum ve edebiyat sorunu üzerine bir giriş makalesinin yanı sıra daha öte okumalar için öneriler de sunuyor.

Edebiyat Edimleri Derrida’nın edebi incelemelere dikkate değer katkısına aydınlatıcı bir giriş olarak hizmet edecek ve edebiyatın önemini sergilerken, bir kurumlar filozofu ve eleştirmeni olarak Derrida’nın eserlerinde tekillik, sorumluluk ve olumlama gibi konulara dikkat çekecektir.

 

608 s.

İstanbul 2020

 

https://tele1kitap.com/urun/edebiyat-edimleri/

 

 

Adelbert von Chamisso

PETER SCHLEMİHL’İN TUHAF HİKAYESİ

Çeviren: Sabahattin Ali

Yordam Kitap

Peter Schlemihl’in Tuhaf Hikâyesi, gölgesini dipsiz bir keseyle takas etmeyi kabul ederek insanlardan kaçıp saklanmak zorunda kalan bir adamın hikâyesi. Adelbert von Chamisso tarafından 1814’te kaleme alınan bu güzel novella, yazıldığı dönemde büyük ilgi görerek önce bütün Avrupa dillerine, ardından dünya dillerine çevrildi. Bugün de Alman romantik edebiyatının önde gelen yapıtları arasında sayılıyor.

Fransız ana babadan dünyaya gelen Chamisso, Almanya’da, Alman kültürüyle büyüdü. Fakat her iki ülkede de “yabancı” muamelesi görmekten kurtulamadı. Kimilerine göre, gölgesini kaybeden adamın macerasında yaşadığı toplumsal dışlanmışlığı dile getirmiş; insanların bir gölgeye, boş bir şeye ne denli önem verdiklerini, bu yüzden insanı nasıl mutsuz ettiklerini göstermiştir.

Büyük yazarımız Sabahattin Ali’nin ustalıklı çevirisi ve sunuş yazısıyla Yordam Edebiyat’ta…

 

80 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/peter-schlemihlin-tuhaf-hikayesi/

 

 

Guy Finley

KOKUSUZCA YAŞAYABİLMEK

Sizi Durdurulamaz Kılacak Yeni Benlik Anlayşı

Çeviren: Bülent Toksöz

Destek Yayınları

 

Uluslararası çok satanlar listesinde haftalarca bir numarada yer alan ve Türkiye’de yüz binlerce okura ulaşmayı başaran Vazgeçebilmek, Sevebilmek ve Özgürleşebilmek kitaplarının dünyaca ünlü yazarı Guy Finley, bu kez korkuya meydan okuyan bir yaşam disipliniyle çıkıyor okurunun karşısına: Korkusuzca Yaşamak!

Korkunun tarifini çok katmanlı bir bakış açısıyla yeniden zihin süzgecinden geçiren Guy Finley, korkuyla düşünce arasındaki bağların nasıl baştan kurgulanması gerektiğine örnek hikâyelerle ve önerdiği etkili uygulamalarla birlikte dikkat çekiyor.

Daha düne kadar uykularını kaçıran şeyin ne olduğunu hatırla mesela. Önceleri çok istediğin, önemsediğin, kafana taktığın, üzerinde çok düşünüp kaygılandığın, belki çok istediğin, uğruna çok şeyi gözden çıkardığın, vakit harcadığın şeyleri düşün.

Çok değil kısa zaman önce, her biri yaşam kaliteni etkileyecek kadar önemliyken, sende korku ve kaygı hislerine neden olurken, bugün hiçbir şey değişmediği halde güçlerini nasıl kaybettiler peki? Neden eskisi kadar korkutup kaygılandırmıyorlar seni?
Yoksa korku sende sadece bir yaşamda kalma refleksi değil mi? Aynı zamanda bir düşünce hatası mı?

Korkuyla ilgili düşünce hatalarının sonlanması, elbette birtakım zihinsel disiplinlerin yeniden yapılanmasıyla ilgili…

Guy Finley, tam da bu disiplinlerden söz ediyor işte.
Korkusuzca Yaşamak, bir düşünce sanatı kitabıdır aslında. Zorluğun içindeki basit ama etkili kolaylık gibi…

Korktuğun şeye yüklediğin anlamları gözden geçir önce, sonrasında bu kitabın sayfaları arasında korkularından özgürleşmeye başlayacaksın zaten…

 

208 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/korkusuzca-yasayabilmek/

 

 

Peter Ginna

EDİTÖR NE İŞ YAPAR?

Sanat, Zanaat ve Ticaret Üçgeninde Kitap Editörlüğü

Çeviren: Berna Akkıyal

Delidolu Yayınları

Yanıtı ansiklopediler doldurabilecek en kısa soru: Editör ne iş yapar?

Otuz yılı aşkın süredir editörlük yapan ve sözcüklere dayalı bir iş alanı olmasına rağmen, ironik biçimde, yayıncılık hakkında yeterli yazılı kaynak olmadığını vurgulayan Peter Ginna, sektörün duayen isimlerinin kaleme aldığı yazıları bir araya getirdiği Editör Ne İş Yapar?’da, a’dan z’ye editörlüğün neredeyse tüm yönlerini ele alıyor, editörlüğü bir meslek ve kariyer olarak irdeliyor.

Düzenli ve seçici okurlara, okudukları kitabı farklı bir gözle yeniden değerlendirmeleri için zemin oluşturan bu çalışma; sanat, zanaat ve ticaret faaliyetinin kesişiminde yer alan kitap editörlüğünün temel aşamalarına, inceliklerine, sorumluluklarına, zorluklarına, imkânlarına dair fikir vermenin yanı sıra kitabın sonundaki sözlük sayesinde yayıncılık alanında geçerli olan terimlerle de tanışma fırsatı yaratıyor.

Türkçede de eksikliği hissedilen bu kılavuz eser; yazar-editör ilişkisine, kitabın seçiminden matbaaya gönderilmesine kadarki süreçte yaşananlara dair kapsamlı bir içerik sunuyor, bu alandaki açığı büyük ölçekte kapatıyor.

Sevdikleri kitapların yolculuğunu merak eden okurlar, teslim ettiği metnin başına neler geleceğini bilmek isteyen yazarlar ve çevirmenler genellikle şunu sorar: Editör ne iş yapar?

Editörlük bir iş; ama editörlüğün bir meslek, hatta sanat olduğu söylenebilir. Gerçekte, bütünüyle sözcüklere dayalı bir uzmanlık alanı olmasına karşın, birkaç sözcükle basitçe anlatılamayacak kadar derin bir mevzu, editörlük. Bu bağlamda düşünülünce ”Editör ne iş yapar?” sorusu gerçekten de yaşayan, canlı bir soru. Yazarlar, çizerler, çevirmenler, okurlar; hatta sektörün önemli çarklarından dizgiciler, grafikerler veya satış yöneticileri bile sorabilir bu soruyu. Bir de tabii, editörlüğü bir meslek olarak arzulayan gençler. Lâkin bu sorunun yanıtı asla basitçe verilemez, zira editörlük, üretim sürecinin son derece karmaşık işlediği bir alandır.

Editör Ne İş Yapar?, işte bu karmaşıklığı gidermeyi, açıklığa kavuşturmayı hedefleyen kapsamlı bir kılavuz kitap. Sektöre yön veren isimlerin kaleme aldığı makaleler, mesleğin karanlıkta kalan ya da ziyadesiyle merak uyandıran yönlerini aydınlatarak zihinlerdeki (ve mümkünse, kitabın adındaki) soru işaretini yok etmeye çalışıyor.

Yolu edebiyattan geçen hemen herkesin kitaplığında bulunması gereken, tekrar tekrar okunabilecek bu çalışma, yayıncılığın geleceğinin sorgulandığı bugünlerde sektörün dününü ve yarınını daha iyi anlayabilmek isteyenler için hayati önem taşıyor.

”Tüm iyi yazarlar, editörlere önce yolun girişini gösterir. Sizin tek yapmanız gereken, sözcüklerin sık örtüsü altındaki o yolun devamını bulmak ve orada bir patika açmaktır, sonrası son derece basittir. Editör olarak siz, başka bir zihnin içine sızmak ve muhayyilesi ile kitap arasında engel teşkil eden tüm sözcükleri ve düşünceleri ortadan kaldırmasında yazara yardım etmek için elinizden geleni yaparsınız.”

 

328 s.

İstanbul 2020

 

https://tele1kitap.com/urun/editor-ne-is-yapar/

 

John Ellis McTaggar

ÖLÜMSÜZLÜK VE EZELİYET

Çeviren: Barış Uzun

Fol Kitap

 

Ölümsüzlüğe olan inanç, ona inananların çoğunu göz önüne aldığımızda daha da inanılmaz bir hâl alır. İnsanların çoğu doğru olmasını temenni ettikleri için ölümsüzlüğe inanır; öyle ki, arzuları muhakeme yetilerini kör etmiş gibidir. Birçoğu da ona, dinlerin otoritesine dayanarak inanır, ancak bunların ne kadarı sağlam hipotezlere dayanır?

Yol uzun ve belki sonsuz olsa da, tek bir yaşamdan daha bıktırıcı olamaz. Zira ölümle birlikte hafızamızı, yaşlılığımızı ve bitkinliğimizi geride bırakırız. Onu artık bitimsiz bir yaşamdaki tek ve açıklanamaz kırılma olarak değil, bir tekâmülün sürekli tekrar eden ritmi olarak; kaçınılmaz, doğal ve bir uyku kadar esirgeyici bir şey olarak gördüğümüzde, ölüm de şüphesiz yeni ve daha derin bir anlama kavuşacaktır. Gençliği sadece, öğle vakti, gün doğumunu geride bıraktığımız gibi geride bırakmış bulunuruz. Her ikisi de geri dönecek ve eskimeyeceklerdir.

Bu kitapta, İngiliz İdealizminin son dönem temsilcilerinden John Ellis McTaggart, insan ölümsüzlüğü ve ezeliyetine ilişkin sorgulamasını felsefe tarihinden örneklerle ve özgün bakışıyla ele almaktadır.

 

96 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/olumsuzluk-ve-ezeliyet/

 

Bircan Ünver

BİN YIL DAHA

Işık Binyılı Yolculuğunda ilk 20 Yıl (1999-2019)

IşıkBinyılı.Org Derneği

“Bir yazı yazdım. O yazı, Işık Binyılı’nı doğurdu. Ete-kemiğe büründü. Bir bilince dönüştü… 40 yaşına kadarki ‘kendim’e Yeni bir amaç kazandırdı…”

Bin Yıl Daha… Işık Binyılı’nın kurumsal vizyonunu da oluşturan aynı adlı manifesto, bu kitabın da bir çıkış kaynağıdır. Işık Binyılı Yolculuğunda İlk 20 Yıl alt başlığından da anlaşılacağı üzere, bir vizyondan – kurumsallaşmaya (gerek Amerika gerekse Türkiye’de) uzanan bir yolculuktur da… Özellikle de, dernek olarak IşıkBinyılı.Org (kısa adıyla) yolculuğunun Türkiye boyutunu da genel bir çerçeve içinde sunuyor.

Bin Yıl Daha… adlı kitabında Bircan Ünver, bütün ütopyalar gibi bir hayalden yola çıkıyor. Elbette tüm ütopyaların varmak istediği gerçekleşmeyi, yaşama geçmeyi hedefliyor. Her ütopyanın öngörünün genlerinde taşıdığı sosyal olguları, psikolojik yaklaşımları ve varsa bilimsel kanıtları heybesine katarak ilerliyor.

Kitap okyanusa ulaşmaya çalışan bir su damlasının, kişisel bir emeğin-hedefin ete-kemiğe bürünme macerasının dökümü niteliğinde.
Tek başına yola çıkan yazar, mücadelesine çağırdığı yolcularla çoğalarak yeni bin yıllara yolculuğunu sürdürüyor.
Buradan bakıldığında bizlere oldukça uzak bir gelecekten seslenen Bircan Ünver; heyecan, inanç ve tutkuların sınır tanımazlığının örneği adeta.

Bizler kitabı okurken, o çoktan yeni bin yıllara doğru yola çıkmış olacak…

-Elvan Arpacık, 12 Eylül 2020, İstanbul

 

224 s.

İstanbul 2020