Yeni Ankara Barosu Başkanı belli oldu

Yayın tarihi: 30 Mart 2022 Çarşamba 6:46 pm - Güncelleme: 30 Mart 2022 Çarşamba 6:46 pm

‘İşkence raporu’ krizi nedeniyle istifa eden eski Ankara Baro Başkanı Kemal Koranel’in ardından, yeni Başkan olarak Mehmet Eren Turan seçildi.

Avukat Kemal Koranel’in istifasıyla boşalan Ankara Barosu Başkanlığı’na Yönetim Kurulu’nda başkan yardımcılığı görevini yürüten Mehmet Eren Turan seçildi.

Koranel’in yönetim kurulu üyeliğinden de istifa etmesi sonrası 66. Olağan Genel Kurulu’nda en fazla oy alarak yedek listeye giren avukat Alican Ertaş ise yeni yönetim kurulu üyesi seçildi. Yönetim Kurulu kararıyla Ankara Barosu Başkanlığı’nı ekim ayında yapılacak olağan genel kurula kadar Başkan Yardımcısı Mehmet Eren Turan yürütecek. Ankara Barosu Başkan Yardımcılığı’na Mahcemal Seyhan, Genel Sekreterliği de Emrah Acar seçildi.

NE OLMUŞTU?

Kemal Koranel’in istifasına; İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan işkence raporunun yayınlanmaması, seçim sürecinde kendisini destekleyen üç kurul başkanının baro yönetim kurulunca görevden alınması ve son olarak avukatlara gönderilen ve çok tepki çeken ‘baro aidatı ödeme’ tebligatı neden oldu.

TARTIŞILAN “İŞKENCE” RAPORU

Ankara Barosu, İnsan Hakları Merkezi tarafından Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde yaşanan işkence iddialarıyla ilgili hazırlanan raporu yayınlamadı. Söz konusu raporun yayınlanmaması, İnsan Hakları Merkezi yöneticilerinin istifasıyla sonuçlanan bir krize dönüştü.

GÖREVDEN ALINAN KURUL BAŞKANLARI

Baroda ‘işkence raporu’ krizi devam ederken, baro yönetimindeki üç kurul başkanının, yönetim kurulu kararıyla görevlerine son verildi. 2 Mart günü yapılan yönetim kurulu toplantısında Avukatlık ve Staj Akademisi (AVSA) Başkanı Çağrı Ayhan Şenel, Gelincik Merkezi Başkanı Aslıhan Koçak Arıhan ve Staj Kurulu Başkanı Suphi Tugay Ertunç, görevden alındı.

Kurul başkanlarının görevden alınma gerekçesi ise, “görevlerinden kaynaklı imkânları ön seçim sürecinde kullanmak” olarak gösterildi.

Ankara Barosu Başkanı Koranel ve bazı üyelerin karşı oyuna rağmen üç kurul başkanının oy çokluğuyla görevden alınması, avukatlar arasında 2022’in Ekim ayında yapılacak Ankara Barosu seçimleri öncesi “Koranel’e operasyon” olarak yorumlandı.

Rapor tartışması sonrası Ankara Baro Başkanı istifa etti