Ünlü yazar Füruzan yaşamını yitirdi

Yayın tarihi: 11 Şubat 2024 Pazar 1:12 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2024 Pazar 1:13 pm

Türkçe edebiyatın en önemli isimlerinden yazar Füruzan, 84 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Şair Elif Sofya, doğum adı Feruze Çerçi olan yazar Füruzan’ın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Sofya, Füruzan’ın ölüm haberini “Füruzan sonsuzluğa gitti” ifadesi ile duyurdu.

FÜRUZAN KİMDİR?

Füruzan 29 Ekim 1939’da İstanbul’da doğdu. İlk kitabı Parasız Yatılı’yla 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. İlk kitaplarında yoksulların, çöken burjuva ailelerinin, yoksulluk ve yalnızlıkla boğuşan kadın ve çocukların, yeni ortamlarda bunalan ve yurt özlemi çeken göçmenlerin dramlarına yaklaştı; kişileri derinlemesine inceledi, anlatımını ayrıntılarla besledi.

12 Mart dönemini anlattığı ilk romanı Kırk Yedi’liler ile 1975 TDK Roman Ödülü’nü kazandı. 1975’te bir sanatçılar programıyla (D.A.A.D.) çağrıldığı Batı Berlin ’de bir yıl kalarak işçiler ve sanatçılarla röportajlar yaptı. Dokuz Çağdaş Türk Öykücüsü (1982, Volk und Welt Verlag) antolojisiyle Die Kinder der Türkei (1979, Kinderbuch Verlag) çocuk kitabını ise Doğu Berlin’de konuk kaldığı dönemde hazırladı.

Öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi dillere çevrildi. Öykülerinden yapılan bir toplam A. Saraçgil çevirisiyle 1991’de Napoli’de, Kırk Yedi’liler S. Pirvanova çevirisiyle 1986’da Bulgaristan’da, “Sevda Dolu Bir Yaz”, “Nehir” ve “İskele Parklarında” öyküleri Damian Craft çevirisiyle 2001’de Londra’da, Parasız Yatılı Elif Deniz- Pierre Vincent çevirisiyle (Pensionnaire d’état, Bleu autour yayınevi) 2010’da Fransa’da yayımlandı.

 

 

Kaynak: TELE1