YAYKOOP Kadıköy Kitabevi açıldı: Yayıncılar, karanlık tünelden dayanışmayla çıkacak!

Yayın tarihi: 10 Aralık 2019 Salı 4:20 pm - Güncelleme: 13 Şubat 2020 Perşembe 4:00 pm

Nisan ayında; kan kaybeden kitapçılığı canlandırma, kooperatif katılımcısı ya da diğer yayınevlerinin kitaplarına sergileme alanı yaratma ve okurların kitaba kolayca ulaşımını sağlama hedefleriyle kuruluşunu ilan eden Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) yeni bir adım daha attı.

YAYKOOP Kadıköy Kitabevi Temsilciliği, yayıncılığın sorunlarını ortak çabayla aşma doğrultusunda kooperatifin ilk meyvesi olarak açılışını yüzlerce kişinin katılımıyla İstanbul Kadıköy’de gerçekleştirdi. Açılış etkinliklerine, 7 Aralık Cumartesi günü sabah saatlerinden itibaren gösterilen yoğun ilginin yanı sıra değerli sanatçı ve aydınların, belediye başkanlarının katılımı damgasını vurdu.

“BU TOPLULUK; DEMOKRASİ, UMUT VE KÜLTÜR TOPLULUĞU”

Kültür Bakanlığı eski müsteşarı, yazar, düşünür Prof. Dr. Emre Kongar; onur konuğu olarak kitabevi açılışının ilk konuşmasını yaptı. Kongar, konuşmasında, açılışa katılan yüzlerce yurttaşı işaret ederek “Bu topluluk; demokrasi, umut ve kültür topluluğu. Bir Cumartesi gününü, böyle bir kitabevinin açılışı için buraya gelerek feda edenleri ancak saygıyla selamlarız. Türkiye’nin demokrasi umudunun ve demokratik, sosyal, hukuk devletinin sizlerin omuzlarında yükseldiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“SAHİPLENELİM VE BİRLİKTE İLERLETELİM”

YAYKOOP’un kuruluş sürecinden itibaren bu fikre destek veren Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu da hem kitaplarını imzalamak hem de okurlarıyla bir araya gelmek için açılıştaydı. Duygu ve düşünceleri sorulan Prof. Dr. Kaboğlu, şunları söyledi:

“Bu kooperatif örgütlenirken o süreci yakından izlemiş bir kişi olarak ve bugün de bu temsilcilik ile tamamen uygulamaya geçtiğine tanık olurken kendi kendime ‘Ben Meclis’te Anayasa’yı anlatamadım ama yayıncılar Anayasa’yı çok iyi kavramış’ diye düşündüm. Yayıncıların bunu yapması, demokrasinin temeli olan bilgi edinme hakkının kullanılması açısından çok önemli bir adım. Hepimizin yolu açık olsun, sahiplenelim ve birlikte ilerletelim”

BAŞKA TEMSİLCİLİKLER DE AÇILACAK

Açılışın ev sahibi Yayıncılar Kooperatifi’nin Yönetim Kurulu Başkanı İlbay Kahraman; açılış etkinliğinde bir konuşma yaparak Türkiye’nin farklı yerlerinde de temsilciliklerin açılacağını duyurdu. Kahraman, “Türkiye uzun süredir bir karanlığa hızla yol alıyor. Kendimizi karanlığın en kara dönemlerinde hissediyoruz. Yayıncılar da bir tünele doğru hızla yol alıyor. Bu tünelden çıkmanın tek yolu; aydınlanmak, aydınlatmak. Mum dibine ışık vermez ancak hepimiz birer mum olursak o tüneli aydınlatacağımızı düşünüyoruz. Dolayısıyla yayıncılar her okuru bir aydınlık mum gibi düşünüyor” dedi.

Yayıncılığın sorunlarına değinen Kahraman, “Dolar ve Euronun başını alıp gitmesiyle yayıncılar bu tünelin en karanlık köşesinde yerlerini aldılar ve buradan çıkmaya çalışıyorlar. İvmelenerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Zannediyorum ki Diyarbakır ve İzmir’de de temsilciliklerimiz açılacak” dedi.

“DAHA GÜZEL GÜNLERE ULAŞACAĞIMIZI BİLİYORUM”

Konuklar arasında yer alan Yayıncılar Meslek Birliği Başkanı Mustafa Aksoy da etkinlik sırasında söz alarak “Yaklaşık bir buçuk yıl önce bu işe başladığımızda yapıp yapamayacağımız konusunda hiçbir kuşkumuz yoktu. Sizi görünce ne kadar haklı olduğumuzu fark ettim. Geleceğe yönelik olarak düşündüğümde hep birlikte daha güzel günlere ulaşacağımızı biliyorum, hep birlikte o inancımızı gerçekleştireceğiz” dedi.

BELEDİYE BAŞKANLARI: HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

Açılış etkinliğinde, Yayıncılar Kooperatifi’nin hazırlık sürecinden itibaren ivme kazanmasının önünü açan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da bulunuyordu. Belediye başkanları ayrı ayrı konuşmalar yaparak kendi ilçelerinde de YAYKOOP Kadıköy Temsilciliği’ne benzer adımlar atılması için her türlü desteğe hazır olduklarını vurguladı.

YAZAR VE AYDINLAR OKURLARIYLA  BULUŞTU

Konuşmaların ardından kurdele kesimine geçildi. Açılışın onur konuğu Prof. Dr. Emre Kongar, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, YAYKOOP Yönetim Kurulu Başkanı İlbay Kahraman, Yayıncılar Meslek Birliği Başkanı Mustafa Aksoy, YAYKOOP Kadıköy Kitabevi sahibi Semra Aslan, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt; kurdeleyi keserek YAYKOOP Kadıköy Temsilciliği’nin açılışını gerçekleştirdi.

Açılış etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Emre Kongar, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, gazeteci-yazar Merdan Yanardağ, şair Ataol Behramoğlu, oyuncu-yazar Pelin Batu, gazeteci-yazar İsmail Saymaz ve İbrahim Karaca; gün boyu yapılan etkinliklerle hem okurlarıyla bir araya gelip kitaplarını imzaladı hem de kitapseverler yazar ve aydınlarla sohbet şansı yakaladı. Ataol Behramoğlu ve Haluk Çetin, etkinliğin sonuna doğru bir dinleti gerçekleştirdi. Öte yandan Altay Öktem, Deniz Durukan ve Meral Onat da açılış etkinliğine katılarak destek veren yazarlar arasındaydı. Açılış etkinliğinin ilk günü, Kerem Ulaş Dönmez’in mini konseriyle son buldu.

İKİNCİ GÜN ÇOCUKLARIN

Etkinliğin ikinci günü çocuklar için yapılacak atölyelere ayrıldı. Gül Aslan, “Gökyüzünün Rengi” atölyesiyle; Erdem Seçmen, “Biz Çöp Değiliz” atölyesiyle; Hazal Uzuner ise “Arkadaşım Olur Musun?” atölyesiyle çocukların iç dünyalarına kısa yolculuklar yaptırdı. YAYKOOP Kadıköy Temsilciliği’nin açılışına yoğunlukları sebebiyle katılım gösteremeyen çok değerli isimler de çelenk gönderdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, İş Kültür Yayınları, Kırmızı Kedi Kitabevi Yönetimi, Mimari Tasarım Merkezi ve Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) etkinliğe çelenk gönderenler arasındaydı.