Yayın yasağı getirilen ‘utanç davası’ 27 Şubat’a ertelendi

Yayın tarihi: 30 Ocak 2023 Pazartesi 6:57 am - Güncelleme: 30 Ocak 2023 Pazartesi 5:50 pm

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında zorla evlendirilmesi ve istismara uğramasına yönelik davanın ilk duruşması başladı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformu Kartal Adliyesi önünde gelerek açıklama yaptı. Davada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık avukatlarının taleplerinin ardından ‘kapalı duruşma’ ve yayın yasağı kararı aldı. Duruşma 27 Şubat’a ertelendi.

Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirmesi nedeniyle açılan davaya başlandı. Kartal’daki Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya; tutuklu sanıklar Gümüşel ve İstekli getirilirken, tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel ise katılmadı.

6 yaşında evlendirilmişti! İstismarın fotoğrafları ve ses kaydı ortaya çıktı

Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını ‘evlendirmesi’ skandalına ilişkin davanın ilk duruşması bugün Anadolu Adalet Sarayı’nda görülüyor. Duruşma öncesi adliye önünde bir basın açıklaması yapan kadın örgütleri tarikatta yaşanan istismar skandalının yıllarca görmezden gelindiğine, resmi kurumlarca örtbas edilerek sistematik tecavüze sessiz kalındığına dikkat çekti. Kadınlar, davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirterek, “Halka ait kaynakların peşkeş çekilmesi ile bir saltanat kuran şeyhlerinizle hesaplaşacağız” dedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Bakanlık haricinde tüm kurumların davaya katılım talebini reddetti, duruşmanın kapalı devam etmesi kararı alındı. Davaya ‘yayın yasağı’ getirildi.

DURUŞMA BAŞLADI

15.20 | Sol Parti adına avukat Damla Atalay: Sol Parti özellikle kadın ve çocukların her tür ezilme biçimini ve her düzeyde erkek egemenliğini, her türlü cinsel kimlik ve cinsel yönelim ayrımını ortadan kaldırmak, insanların özgürce ve korkusuzca yaşayabilecekleri laik, demokratik, eşit bir toplumsal ortamı yaratmak için istisnasız mücadele etmeyi amaç edinmiş bir siyasi partidir.

Bugün yüzlerce avukat tarikatlar ve cemaatlerin karanlığından kurtaramadığımız bir çocuğun aydınlığa attığı adımda ona yoldaş olmak, yıllardır cemaat ve tarikatlerde sistematik olarak organize istismara uğrayan çocuk ve kadınların bir kez daha sesi olmak için buradayız. Bu karanlık devam ettiği ve beslendiği müddetçe tüm kadınlar ve çocuklar tehdit altındadır. Bizim avukatlar olarak, barolar olarak, siyasi partiler olarak her bir çocuğu ve kadını bu karanlıktan kurtarma ve koruma sorumluluğumuz bulunmaktadır. Bu sorumluluk sadece burada bulunanların değil, toplumdaki her bir bireyin ve özellikle de adaleti tesis edecek olan heyetinizin sorumluluğudur. Bu sebeple kadınlara ve çocuklara yönelik her türlü şiddetle aktif mücadele eden ve bu alanda söz söyleme hakkı bulunan Sol Parti ve kadın mücadelesi alanındaki örgütü Sol Feminist Hareket olarak davaya müdahil talebimizin kabulüne karar verilmesini talep ediyoruz.

14.30 | AKP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam da duruşmada söz alarak davaya katılma taleplerini iletti. “Adil yargılanmanın sağlanması ve maddi gerçeğin ortaya çıkması için” davaya katılmak istediklerini söyleyen Çam, istismar skandalı ile ilgili İslam dini ve karşıtlığında ifadeler yer aldığını öne sürdü, “Suçun ve cezanın şahsiliği ilkeliğine saygı duyulmasını isityorum” diye konuştu. Çam’ın ifadeleri duruşma salonunda tepkilere neden oldu.

Tarikat batağındaki tecavüze ‘Cübbeli Ahmet’ de isyan etti

14:15 | Duruşmaya gözlemci olarak katılan TBMM Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu üyesi HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Hiranur Vakfı’ndaki diğer çocuklara ne olduğunu sordu. Söz konusu yargılamanın diğer çocuklar için ‘cesaret verme mahkemesi’ olduğunu kaydeden Kerestecioğlu, şu ifadeleri kullandı: “1 Şubat’taki komisyon toplantısı için gözlemci olarak geldim. Bu ülkede çocuk istismarı da kadına yönelik şiddet her kesimi etkiler. Tarikatlara ve cemaatlere devlet yol verdiği için buradayız. Bu vakıftaki başka çocuklara ne oldu? Bu yargılama aynı zamanda o çocuklara da cesaret verme mahkemesidir.”

12:26 | Adana Barosu’ndan avukatlar, mahkeme heyeti hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Adana Barosu yönetim kurulu üyesi avukat, duruşma başlamadan önce yaşanan sürece dikkat çekti. Avukatların duruşma salonunun dışında beklerken, katılma taleplerinin alınmaya çalışıldığını söyledi.

Mahkemenin, SEGBİS’i açmama ve iddianameyi okunmama kararlarının da adil yargılanma açısından sorun olduğunu belirtti. Avukat, “Eğer bu davayı hukuk kurullarına uygun şekilde götüremeyeceksiniz, duruşmadan el çekin” diye konuştu.

12:05 | İddianamenin okunmasının ardından avukatların davaya mühahillik taleplerinin alınmasına devam ediliyor. Avukatlar, davaya ilişkin gizlilik kararı öncesinde, sanıkların ifadelerinin alınmasını talep etti. Müdahillik haklarını hatırlatan avukatlar, davaya müdahillik taleplerinin sanığın ifadesinden sonra da alınmasını istediler.

11:20 | Birgün’den Havva Gümüşkaya’nın aktardığına göre;  Duruşma, iddianame okunmadan ve Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) açılmadan Malatya, Kırıkkale, Çorum, Kütahya, Ordu, Eskişehir, Yalova barolarının katılma talebi ile başlatıldı. Avukat Ömer Kavili söz alarak duruşmanın usule aykırı başlatıldığına dikkat çekti. Adil bir yargılama yapılmadığını kaydeden avukatlar, iddianame okunmadan ve SEGBİS kaydı açılmadan taleplerin alınmasına itiraz ettiler.

TİP MİLLETVEKİLİ SERA KADIGİL: ŞEREFSİZLER YARGILANACAK BUGÜN

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil Kartal Adliyesi’nde yaptığı açıklamada ” Bir kız çocuğu ailesi olacak insanların zoruyla seks kölesi haline geldi. Ve bu 20 sene boyunca sürdü. Ne zamanki bu kız çocğu kendini yeterince güçlü hissetti ne zaman gitti şikayetçi oldu biz o zamana öğrendik demek çık isterdim ama biz o zaman da öğrenemedik. Aile Bakanlığı öğrenci aradan iki sene geçti, ancak onurlu bir gazeteci bunları yazacak cesareti bulduğu zmana biz bunları öğrendik. Hala içerde Aile Bakanlığı’nın talebiyle görülecek duruşmaya girememeğiz. Sebep gizlilik kararı geldi. Neymiş mağdurun psikolojisi bozuluyormuş. Mağdurun psikolojisini bozan şerefsizler yargılanacak bugün. ” dedi.

 

KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ PLATDORMU

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adliye önünde Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında zorla evlendirilmesi ve istismara uğramasını protesto ederek basın açıklaması yaptı.

Konu hakkında söz alan Avukat Suzan Şahin “Altı yaşında küçük bir çocuk aile rızasıyla evlendiriliyor. Altı yaşındaki çocuğun vücudu 14 yaşında kadar yapılan taciz sonucu iflas ediyor. Sağlık Bakanı nerede. Aynı çocuk çocuk yaşında 17 yaşında doğum yapıyor. Adalet Bakanı yok Aile Bakanı yok. Altı yaşındaki çocuk zorunlu eğitim almak zorunda okula gitmedi diye sorgulayan da yok.

Adaletten asla vazgeçmeyeceğiz çocuklarımıza yapılan taciz ve tecavüz bitene kadar devam edeceğiz.” dedi.

GERİCİLER KARTAL ADLİYESİ’NDE

6 yaşındaki kızını tecavüze kendi elleriyle götüren Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in müritleri ve destekçi gericiler Kartal Adliyesi önünde toplandı. Gericiler yaşananların gerçek olmadığını savundu.

NELER YAŞANMIŞTI?

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, 2004 yılında henüz 6 yaşındaki kızı H.K.G.’yi kendisinden 23 yaş büyük tarikat üyesi Kadir İstekli’yle zorla evlendirdi. Küçük kız yıllarca cinsel istismara maruz kaldı.

İstanbul Barosu 6 yaşındaki çocuğa istismar davasına müdahil olarak katılma talebinde bulundu

SANIK ANNE VE BABA

H.K.G’ye yönelik cinsel istismara ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Saat 10:00’daki duruşmada “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından hapsi istenen baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatma Gümüşel ve Kadir İstekli sanık olarak hâkim karşısına çıkacak. Duruşmada üç sanığın savunması alınacak.

RUH SAĞLIĞININ BOZULDUĞU YÖNÜNDE MÜTALAA

Duruşma öncesi yeni gelişme de yaşandı. Adli Tıp Kurumu, H.K.G’nin yaşadığı olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğunu tespit etti. Mahkeme, dava sürecinde mağdurenin beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınmasına karar vermişti. Bu nedenle Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen H.K.G. uzman hekimler tarafından muayene edildi. Bu inceleme sonucunda hazırlanan 25 Ocak 2023 tarihli rapor, mahkemeye gönderildi. Raporda, cinsel istismar olayından dolayı mağdurenin ruh sağlığının bozulduğu yönünde mütalaa verildi. Kararın sonuç bölümünde, şöyle denildi: “Yukarıdaki tıbbi belgeler ve dava dosyasının tetkikinde elde edilen ve adli psikiyatriyi ilgilendiren hususların değerlendirilmesinde; (…) mağduru bulunduğu olaydan kaynaklanmış ruh sağlığını bozacak mahiyet ve derecede olan travma sonrası stres bozukluğu denilen psikiyatrik bozukluğun tespit edildiği, bu duruma göre H.K.G’nin mağduru bulunduğu olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğu oy birliği ile mütalaa olunur.”

İstismara takipsizlik veren savcı hakkında inceleme

BAKANLIK MÜDAHİL OLDU

Davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşma öncesinde mahkemeye dilekçe vererek, davada gizlilik kararı alınarak duruşmaların basına kapalı yapılmasını ve davaya ilişkin yayın yasağı konulmasını talep etti. Mahkemenin, duruşmada ilk olarak bu talebi ele alması bekleniyor. Eğer gizlilik kararı konulursa duruşmaya yalnızca sanık, mağdure ve taraf avukatları katılacak.

2004 YILINDA BAŞLADI

Türkiye’yi sarsan cinsel istismar skandalı 2004’te başladı. O dönem 6 yaşında olan H.K.G., babası tarafından Kadir İstekli (29)ile “imam nikahı”yla evlendirildi. H.K.G.’ye bir gün sonra babası tarafından gönderildiği ve İstekli’nin evinde cinsel istismar başladı. İstekli ona bunun bir oyun olduğunu söylüyordu.

14 YAŞINDA İSTİSMARI DOKTORLAR ANLADI

Yıllar sonra H.K.G. ifadesinde şunları söyledi: “Ben ağladım. Kadir evlendiğimizi söyledi. Annem, babam nasıl evliyse bizim de evli olduğumuzu anlattı. ‘Sen benim karımsın, ben senin kocanım’ dedi. ‘Evliler böyle oyunlar oynar ama bu oyun kimseye söylenmez’ dedi. Annem ile babam Kadir’e ‘Damadım’ diyordu.” İddialara göre; ilk zamanlarda annesi karşı çıkmıştı. Ancak babası anne evde olmadığı günlerde H.K.G.’yi İstekli’nin dairesine gönderiyordu. H.K.G. 13 yaşındayken nişan, 14 yaşındayken düğün yapıldı. Düğünden sonra İstekli ile H.K.G. aynı evde yaşamaya başladı. Düğünden 4 ay sonra, annesi kızı âdet düzensizliği üzerine hastaneye götürdü. Doktor çocuğa istismarı hemen anladı ve polise haber verdi. Savcılık soruşturma başlattı. H.K.G’nin ailesi, çocuğun 17 yaşında olduğunu iddia etti. Soruşturma kapsamında istenen kemik testine H.K.G. yerine 21 yaşındaki bir tarikat üyesi kadın sokuldu. Bu nedenle H.G.K’nin kemik yaşı 21 çıktı. Savcılık, bu nedenle 2012 yılında takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı.

H.K.G., 17 yaşına geldiğinde anne oldu. Bir gün radyo programında evlendirilen küçük kız çocukları hakkındaki bir programı dinledi.

Artık yaşadıklarının bir oyun olmadığını öğrendi. 18 yaşına geldiğinde resmi nikâh kıyıldı. Gizlice kullandığı sosyal medya hesabından tanıştığı bir kadına yaşadıklarını anlattı. Bu kadın ona, kocasıyla konuşmasını kaydetmesini ve şikâyetçi olmasını söyledi. 2020 yılında H.G.K, yargıya başvurdu. İfadesi alınan H.K.G. dosyaya İstekli’yle yaptığı konuşma kayıtlarını delil olarak sundu.

6 YAŞINDA NİKÂH

İddianameye giren ses kaydı dökümünde H.K.G’nin “6 yaşında nikâhımız kıyılmasaydı. Keşke babam ilişkiye izin vermeseydi. Yani bu sıkıntıların hiçbiri olmazdı” dediği İstekli’nin ise “Yanlış bir şey. Ben kendi kız çocuğum olsa 6 yaşında evlendirir miyim. Evlendiririm? Ama o şekil bir şeye müsaade eder miyim? Etmem” diyerek cinsel istismarı kabul ettiği yer aldı. Soruşturma savcısı, Yusuf Ziya Gümüşel, Fatma Gümüşel ve Kadir İstekli hakkında iddianame düzenledi. Kadir İstekli hakkında “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” 67 yıl 10 aya kadar, Gümüşel çifti hakkında ise “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 22 yıl 6 ay hapis istendi. Baba Gümüşel ve İstekli tutuklandı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Avukat taleplerinin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Bakanlık haricinde tüm kurumların davaya katılım talebini reddetti, duruşmanın kapalı devam etmesi kararı alındı. Davaya ‘yayın yasağı’ getirildi. Duruşma, 27 Şubat’a ertelendi.

TELE1 altı yaşındaki çocuğun istismarıyla gündeme gelen tarikat merkezine girdi