Yargıtay eşiyle ilişkiye giremeyen kocayı suçlu buldu

Yayın tarihi: 13 Kasım 2020 Cuma 1:18 pm - Güncelleme: 13 Kasım 2020 Cuma 1:18 pm

Yargıtay kararı ile bir boşanma davası, bundan sonraki davalara emsal olacak bir noktaya taşındı. Verilen karara göre, eşler arasında bir sağlık problemi olmaksızın cinsel ilişki yaşanmıyorsa, koca tam kusurlu sayılacak.

Yargıtay, bir boşanma davasında emsal teşkil edebilecek bir karara imza attı. Kahramanmaraş’ta eşiyle yeterince cinsel ilişki yaşamadığını öne süren koca H.Y. boşanma davası açtı. Dört gün sonra da eşi E.Y. karşı boşanma davası açtı. Altı aylık çifti boşayan mahkeme, “Eşit kusurlu” gördüğü çiftin tazminat taleplerini reddetti.

Ancak E.Y. nafaka ve tazminat alamadığı için, H.Y. de manevi yönden dosyayı temyiz etti. Kadını haklı bulan Yargıtay ise eşiyle cinsel ilişki yaşamayan kocanın “tam kusurlu” olduğuna hükmetti ve kararı bozdu. Verilen emsal kararla birlikte artık eşiyle cinsel birliktelik kurmayan erkek, boşanma davalarında “kusurlu” sayılabilecek.

“FİZİKSEL ENGEL YOKSA ERKEK KUSURLU KABUL EDİLMELİDİR”

Sabah’tan Muhammed Uzun’un haberine göre, cinsel ilişki kurulamamasında kadının kusuru olmadığını, erkeğin “kusurlu” olduğunu vurgulayan ve cinsel ilişkide bulunmamayı “Kişilik haklarına saldırı” olarak yorumlayan kararda şu detaylar var:

“Sağlıklı cinsel ilişkide kadın ve erkeğin cinsel ilişki kurmalarına yönelik fiziksel engellerinin bulunmaması halinde, erkeğin kusurlu olduğu kabul edilmelidir. Tarafların evlilikleri sürecinde sağlıklı cinsel ilişki kuramadıkları soruşturma ve toplanan delillerden anlaşılmaktadır.

Kadında, cinsel ilişkiye engel olacak fizyolojik ve psikolojik bir rahatsızlık saptanmamıştır. Cinsel ilişkiden kaçınanın kadın olduğuna ilişkin bir delil de mevcut değildir. Her iki tarafın da, cinsel ilişki kurmalarına yönelik fiziksel engellerinin bulunmaması halinde, davalı- karşı davacı erkeğin kusurlu olduğu kabul edilmelidir. Tarafların kusurlarının hatalı belirlenmesi ve bu yanılgılı belirlemede davacı karşı davalının tazminat isteklerinin reddedilmesi usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.”