Yargıdan karar çıktı! Zeytinlikler için direnmek suç değil

Yayın tarihi: 13 Mart 2022 Pazar 1:55 pm - Güncelleme: 13 Mart 2022 Pazar 1:55 pm

Çevreci Deniz Gümüşel, Muğla Milas’taki zeytinliklerin de oldığı Akbelen ormanında kömür madeni açmak isteyen YK Enerji şirketinin 7. Zeytin Şenliği’ne sponsor olmasını protesto etti. Gümüşel hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve hakaret’ten soruşturma açıldı. Savcılık, Gümüşel hakkında açılan soruşturmada ‘kovuşturmaya yer yok” kararı verdi.

 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “5’li çete” olarak tanımladığı grubun içerisinde yer alan Limak Holding ve İçtaş ortaklığındaki YK Enerji şirketi Muğla’nın Milas ilçesinde zeytinliklerin de olduğu Akbelen ormanında kömür maden açmak istiyor. İkizköylülerin zeytinlikler ve ormanlık alan için direnişi sürerken yargıdan önemli bir karar geldi.

YK Enerji şirketinin 7. Zeytin Şenliği’ne sponsor olmasını protesto ederken gözaltına alınan çevreci Deniz Gümüşel hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve hakaret’ suçlarından açılan soruşturmada, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı verdi.

Kararda, Gümüşel’in “Zeytin katili YK Enerji, gerçekleri söyle. Beni susturuyorlar. En kolayı bu” sözlerinin ve taşıdığı “Zeytin katili kömür” yazılı pankartın, çevre kirliliği ve çevrenin yok edilmesine karşı bir tepki mahiyetinde olduğu belirtilerek, “Günümüzde bu sorunun, yani çevre kirliliği ve doğal ortamın bozulmasının tüm insanlığın ve dünyanın sorunu haline geldiği…, yapılan eylemin çevre duyarlılığı kapsamında kaldığı” değerlendirilmesi yapıldı.

GÜZEL BİR CEVAP

Gümüşel karar için “Haklı mücadelemizin hukuki bahanelerle bastırılmak istenmesine karşı hukuk sisteminin kendi içinden verdiği güzel bir cevap” değerlendirmesi yaptı.

ZEYTİN AĞAÇLARINI KESMEK İSTEYEN ŞİRKETİN SPONSORLUĞUNDA HASAT ŞENLİĞİ

Deniz Gümüşel, 14 Kasım 2021’de gözaltına alınmış ve ardından serbest bırakılmıştı. Gümüşel, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke’ye, İkizköy’de 35 bin zeytin ağacının kesilmek istendiğini belirterek “Siz, bunu kesmek isteyen firmanın sponsorluğunda hasat şenliği yapıyorsunuz” ifadelerini kullanmıştı.